Joku roti, Discovery

Olen Discovery-kanavien suurkuluttaja. Minulle kelpaavat niin dokumentit kuin reality-sarjatkin. Discoveryllä on maine asiaohjelmien kanavaperheenä, joka tarjoaa katsottavaa järkeville uteliaille ihmisille. Disacoveryllä on kuitenkin harmittavan paljon ohjelmia, joita kutsun päässäni höpöhöpöksi.

Höpöhöpö-ohjelmat kertovat asioista ja ilmiöistä, jotka teoriassa voisivat olla totta, mutta eivät lähes varmasti ole. Tässä ei sinällään vielä ole mitään ärsyttävää tai pahaa. Siinä on, että ohjelma on tehty kritiikittömästi höpöhöpö-ihmisten näkökulmasta.

Muutama esimerkki höhöhöpö-ohjelmista:

– Kaikki sarjat, joissa etsitään ”tarunhohtoista” aarretta.

– Kaikki sarjat avaruusolennoista, jotka ovat muka vierailleet planeetallamme.

– Dokumentit merenneidoista, lumimiehistä, isojaloista ja muista vastaavista olennoista, joista ei ole ensimmäistäkään konkreettista todistetta.

– Sarja jossa yritetään todistaa Hitlerin karanneen Etelä-Amerikkaan ja eläneen siellä vuosikymmeniä.

Ei ole Discoveryn arvoista antaa puheenvuoroa kylähulluille, joilla on käytössään liikaa vapaa-aikaa. Imagolle tekee pahaa myös lähteä tekemään sarjaa pelkästään periaatteella ”olisihan se jännää, jos tämäkin myytti/legenda/satu olisi totta”. Olisihan se todellakin jännää, mutta tuollaiset aiheet kannattaa jättää sovinnolla fiktiolle.

Jo höpöhöpö-sarjan alkaessa on selvää, että mitään konkreettista tukea alkuperäiselle väitteelle ei koskaan löydy. Se että kylähylly aloittaa kommenttinsa sanoilla ”kaikkihan tietävät, että” ja jatkaa tarinaa silkalla valheella, ei ole mikään todiste mistään. Ei vaikka puhujalla olisi hieno tittelikin.

Jos todisteet Hitlerin Etelä-Afrikan vuosista olisivat olemassa, olisin niistä kuullut. Samoin pitävät todisteet jättiaarteista ja ihmeolennoista olisi jo esitetty, jos niitä todella olisi olemassa. Tällainen katsojan aliarviointi on ärsyttävää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.