Jos et ole puolesta, olet vastaan

Kristillisdemokraattien jäsenmäärä on kasvanut viime viikkoina. Kirkko on menettänyt jäseniään. Perussuomalaiset ovat gallupsuosiossa. Arvoliberaaliryhmien blogit saavat faneja. Jyrki Katainen (kok.) varoittelee populismista, Päivi Räsänen (krist.) homoista. Vihreät ja keskusta soimaavat Timo Soinia (ps.).

Nyt luodaan viholliskuvia. Jos et ole saamaa mieltä, olet vääräuskoinen. Tällainen yhteiskunnallinen keskustelu ei ole hyväksi. Se johtaa vain itselleen huutavien ryhmien ääriajatteluun.

Moniarvoinen keskustelu ei ole lajittelua vaan erilaisten mielipiteiden esittämistä ja hyväksymistä.

YRITTÄJÄPALKINTOJA tuli taas Keski-Suomeen. Pitkän linja perheyritys Finn-Savotta sai valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon.

Perheyritys on edennyt omalla linjallaan retkeilyvalmistajana sekä armeijan ja avustusjärjestöjen varustajana. Riitta ja Anita Halmeen johdolla yritys on kehittynyt ja se työllistää vahvasti Karstulassa. Nyt yritys elää jo osin kolmannessa sukupolvessa.

Mainostoimisto Dotin perustajayrittäjä Kati Rauhaniemi puolestaan palkittiin maan parhaana naisyrittäjänä. Tämä palkinto tuli ensimmäistä kertaa Keski-Suomeen.

Hankasalmelainen bensa-asemayrittäjä Jari-Pekka Koponen puolestaan kilvoitteli valtakunnallisen yrittäjäjärjestön varapuheenjohtajuudesta. Hyvä kampanja ei (vielä) tuonut paikkaa mutta lisäsi varmasti kokemusta ja tunnettuutta.

Keski-Suomessa on yrittäjyyttä ja siksi myös tulevaisuudessa kasvua ja työtä.

LÄNSIMAAT elävät velaksi. Suurella osalla Euroopan maista on julkistalouden velkaa selvästi yli Emu-sopimuksen rajan eli 60 prosentin bruttokansantuotteesta. Pahiten velkaantuneita ovat Kreikka (velka 125 % bkt:stä), Italian (118%), Belgia (99%) ja Portugali (91%).

Suomessakin velka kasvaa kovaa tahtia. Tänä vuonna se on noin 49 prosenttia bkt:sta.

Valtioiden velat ovat huikeita. Velkoja tuskin kovin nopeasti voidaan lyhentää. Ja kun korot aikanaan nousevat, liian suuri osa verotuloista valuu velkojille.

Länsimaat ovat liekanarussa, jossa ne voivat joutua Aasian maiden ja öljymaiden ohjastettaviksi.

Velkaantuminen on saatava poikki. Se tarkoittaa elintason nousun hidastumista, meidän jokaisen.

JJK taistelee paikastaan jalkapallon ylimmällä sarjatasolla. Kausi ei ole ollut kukkea, mutta toivottavasti tämä viikko tuo helpotuksen.

Keski-Suomessa on vahvasti pääsarjatason palloilua. Vain muutamassa lajissa emme vielä ole nousseet ylimmälle tasolle. Merkittävin näistä lajeista on miesten koripallo. Voisiko BC Jyväskylän, Äänekosken Huiman tai Säynätsalon Riennon miehet olla tällä vuosikymmenellä maan kärkijoukkueita?

Lajien nousu on myös rahasta kiinni. Sponsorirahaa eikä katsojavyöryä ei riitä kaikkiin lajeihin. Tästä pesäpallokin on viime vuosina kärsinyt.

Mutta lajien voimasuhteissa tapahtuu aina muutoksia. Määrätietoinen työ voi nostaa ja löysäily pudottaa.

JJK on nyt tärkeässä risteyskohdassa.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.