Joskus olisi hyvä kukistaa joku mahtimaa

Wesa

Koistinen

Siinäpä se sitten oli.

Unelma jalkapallon arvokisojen lopputurnaukseen pääsystä sortui jälleen kerran jo kauan ennen loppumetrejä.

Teoriassa Suomi voi vielä päästä Etelä-Afrikan 2010 kisoihin, mutta se vaatisi todella korkean tason matematiikkaa. Suurin piirtein sellaista yhtälöä, jolla voisi toteuttaa ikiliikkujan.

Suomi on eittämättä mennyt jalkapallomaana eteenpäin viimeisen kymmenen vuoden aikana, mutta niin sanottujen isojen maiden voittamisen kynnys on edelleen ottamatta. Meneillään olevan karsinnan alussa Saksa oli täysin kaadettavissa ja kyllä Venäjäkin pitäisi pystyä laittamaan ahtaalle ainakin kotikentällä.

Ongelmista isoja maita vastaan kertoo sekin, että Suomi ei ole voittanut yhtään kymmenestä eniten katsojia keränneestä kotiottelustaan. Venäjä-pelin katsojamäärä 37 028 meni tilaston viidennelle sijalle.

Maajoukkueessa on nyt suuren remontin aika, sillä nykyinen runko vanhenee käsiin ajateltuna seuraavia karsintoja ja kisoja.

Päävalmentaja Stuart Baxterin kannattaisi aloittaa uusien runkopelaajien sisäänajo jo syksyn peleissä, vaikka kisoihin pääsy vielä teoriassa onkin saavutettavissa. Tuskin kuitenkaan edes Baxter kuvittelee vakavissaan, että Suomi pomppaisi karsintalohkossaan vielä Saksan tai Venäjän edelle. Kaulaa on liian paljon ja kaiken lisäksi Suomi kohtaa vielä Saksan vieraissa. Eli ainakaan muita helpompi ohjelma Suomella ei ole loppukarsinnoissa.

Nyt kaivataan uutta verta kehiin, jottei seuraavia karsintoja aloiteta ihan kokemattomalla ydinryhmällä.

Niklas Moisanderin, Tim Sparvin, Roman Eremenkon, Veli Lammen, Berat Sadikin ja kumppaneiden on nyt aika ottaa enemmän vastuuta.

Tämä karsinta on hävitty, joten on aika katsoa tulevaisuuteen.

Suomen maajoukkueen kotipeleissä ei ole koskaan aiemmin ollut yhtä paljon vierasjoukkueen kannattajia kuin keskiviikkona Helsingissä, ja se näkyi.

Venäläiset pitivät koko päivän meteliä pääkaupungin kaduilla ja kapakoissa. Eikä yhteenotoiltakaan Suomen fanien kanssa vältytty. Mitään todella vakavaa ei ennättänyt sattua alkuyöhön mennessä. Putkakomennuksen moni ennätti toki saada nahistelun tai liian rajun humalan takia.

Toivottavasti myöhemmin yölläkään ei otettu rajummin yhteen. Pääasiahan oli pelata jalkapalloa ja nauttia katsomossa huippu-urheilijoiden hyvistä otteista.

Venäläisten katsojien käytös stadionillakaan ei ollut huippuluokkaa. Porukka oli salakuljettanut paikalle aikamoisia paukkuja, jotka koettelivat kaukanakin olleiden korvia.

On surullista, että suuren jalkapallotapahtuman yhteyteen kuuluu nykyään lähes itsestäänselvyytenä väkivallan uhka. Helsingissä tähän varauduttiin patistamalla töihin koko pääkaupungin poliisiväki. Lisäjoukkoja kutsuttiin reippaasti lähikunnista ja kauempaakin.

Poliisijoukoille olisi parempaakin tekemistä kuin vahtia pahaisia huligaaneja. Sitä pahansuopaa vähemmistöä, joka leimaa helposti muutkin kuningaspelin ystävät.

wesa.koistinen@

savonsanomat.fi

Kirjoittaja on Savon Sanomien urheilutoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.