Jostain ne möröt taas kömpivät pääkoppaan

Paineiden kestäminen urheilussa on melko mystinen juttu. Vaikka henkiseen valmentautumiseenkin on olemassa paljon keinoja, joskus vain tuntuu siltä, että toiset meistä ovat syntyneet voittajiksi ja toiset taas eivät.

Suomalaisessa taitoluistelussa henkisen vahvuuden merkityksen näkee erittäin hyvin. EM-kisoista loukkaantumisen vuoksi sivussa ollut Laura Lepistö on todellinen voittajatyyppi. Kolmella viime kaudella Lepistö on tehnyt vuoden parhaan luistelunsa vuoden tärkeimmällä hetkellä. Sen ansiosta hän on Euroopan mestari ja MM-pronssimitalisti.

Ja sitten on Kiira Korpi.

EM-PRONSSI on toki hieno saavutus. Siitä ei ole kahta sanaa. Lauantaina Bernissä pronssissa oli kuitenkin poikkeuksellisen himmeä hohto. Lähtökohtiin nähden se oli valtava pettymys.

Korpi luisteli perjantaina loistavan lyhytohjelman. Sen jälkeen olisi voinut luulla, että kaikki ne pelottavat epäonnistumiseen johtavat möröt olisivat poistuneet Korven päästä. Tamperelaisluistelija osasi itsekin laskea, että normaalisuoritus vapaaohjelmassa riittäisi Euroopan mestaruuteen ja että pieneen epäonnistumiseenkin olisi varaa.

Periaatteessa tilanne oli jo niin hyvä, että paineita ei olisi edes pitänyt olla. Mutta. Jos ei ole syntynyt voittajaksi, jostain ne pelot ja ahdistukset pääkoppaan vain kömpivät. Nyt ne pelot aiheuttivat sen, että perjantain loistavasta taitoluistelijasta tuli seuraavana päivänä kömpelön näköinen aloittelija.

Korpi itse näki, että katastrofilta vältyttiin. Ehkä näin. Ehkä juuri sen verran pronssi pelasti tilannetta. Mutta ei katastrofi kaukana ollut, vähintäänkin voidaan puhua pahasta romahduksesta. Niin huono Korpi vapaaohjelmassa oli.

TOISAALTA kyllähän Korven paineet voi myös ymmärtää. Viimeisinä vuosina Suomen taitoluistelijoilla on ollut loistava tilanne, kun tuleen on ollut heittää kolme kovaa naista. Tänä vuonna Lepistön loukkaannuttua ja Susanna Pöykiön lopetettua Korpi olikin yhtäkkiä mitalipaineineen yksin.

Tilanne ei varmasti ole ollut helppo. Siksi voidaankin väittää, että Korpi on, lauantain romahduksesta huolimatta, henkisesti kasvanut. Uskon, että edellisvuosien Korpi olisi kompuroinut kultahaaveensa nurin jo lyhytohjelmassa. Eli vaikka Korpi lauantaina näyttikin häviäjältä, osoittivat EM-kisat hänen menneen eteenpäin.

Sitä paitsi. Huonolla suorituksella saavutuksella napattu EM-pronssi kertoo ainakin yhdestä asiasta. Siitä, että Korvella on potentiaalia paljon kovempiinkin saavutuksiin.

Tai. Jos rehellisiä ollaan, kertoo se myös toisesta asiasta. Euroopassa taso on tällä hetkellä melko vaatimaton. Uskallan väittää, että terve Lepistö olisi ollut Bernissä ylivoimainen.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen urheilutoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.