Joulurauha kansanedustajille

Joulu lähestyy, mutta eduskunnalla on vielä edessään täysi työviikko. Ensi vuoden budjetin käsittelyä jatketaan jo maanantaina ja täysistunnot jatkuvat perjantaihin saakka.

Torstaina on kyselytuntikin ja perjantaina työpäivän aloittavat valtiosalissa puhemiehen joulukahvit.

Sibelius-lukion kamarikuoro virittää kansanedustajia joulutunnelmaan.

Vuoden 2013 valtiopäivät avataan 2. helmikuuta.

Suomalaiset ovat olleet aina kovia arvostelemaan, haukkumaan ja pilkkaamaan ja kadehtimaan kansanedustajia. Europarlamentaarikot saavat olla kansanedustajiin verrattuna täysin rauhassa.

Kansanedustajat joutuvat joka neljäs vuosi tekemään tiliä työstään. Siinä on demokratian ydin. Lakien säätäjät ja verotuksesta päättäjät valitaan määräajaksi.

Kansanvaltaa on myös se, että toimikausia ei ole rajattu. Rajaamisestakin keskustellaan, mutta ainakaan kansanvallan näkökulmasta se ei ole perusteltavissa.

 

Eduskunnalla on todellista valtaa, vaikka toisin väitetään. Hallituksen on otettava eduskunta huomioon lakiesityksiä antaessaan. Eivät hallituspuolueidenkaan eduskuntaryhmät mitä tahansa hyväksy.

Suomen historiassa on vaiheita, jolloin eduskunnan valtaa on yritetty rajoittaa. Vuoden 1918 sodan jälkeen oikeiston tavoite oli yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden romuttaminen. Samaan pyrkivät oikeistoradikaalit 1930-luvulla. Mutta kummallakin kerralla demokratia voitti ja eduskunta säilytti valtansa.

Toisen maailmansodan aikana yritettiin rajoittaa eduskunnan ja paikallishallinnossa valtuustojen valtaa. Hallitus antoi lakiesityksen hallinnon koordinaatiosta, mutta se kaatui perustuslakivaliokunnassa kenraalien protestoinnista huolimatta.

Sodan jälkeen eduskunta oli kommunistien valtapyrkimysten lujin este. Sisäministeri Yrjö Leino (1897–1961) aikoi tosin jatkaa muina miehinä hallituksessa saatuaan eduskunnalta epäluottamuslauseen. Eduskunnan tahdon uhmaaminen loppui lyhyeen.

 

Demokratia toimii Suomessa sikälikin hyvin, että varsinaisia poliitikkosukuja on vain muutamia. Valtiolliseen elämään tulee jatkuvasti uusia voimia kansan kaikista kerroksista.

Kansanedustajien lapsia on ollut ja on eduskunnassa. Heli Paasio (sd.) on nyt ainut kolmannen polven kansanedustaja.

Kiistattomimmin kuitenkin vain ulkoministeri Erkki Tuomiojalla (sd.) on takanaan poliitikkosuku. Tuomiojan isä oli Suomen Pankin pääjohtaja, pääministeri ja presidenttiehdokas. Isoisä oli kansanedustaja. Isovanhemmat äidin puolelta olivat kansanedustajia ja isoisän isä oli talonpoikaissäädyn valtiopäivämies.

 

Parlamenttiin eri vuosikymmeninä valittujen naisten ja miesten lahjakkuuden kirjo on hämmästyttävän monipuolinen.

Yksi Maalaisliiton näkyvimpiä poliitikkoja oli 1920-luvulla neljän hallituksen sosiaaliministeri, kansakoulunopettaja Vilkku Joukahainen (1879–1929). On hanget korkeat nietokset on Jean Sibeliuksen säveltämä Vilkku Joukahaisen kirjoittama jouluruno.

Sibeliuksen Ainolassa joulunvietto alkoi säveltäjän soittaessa kappaleen flyygelillä. Laulu sopisi hyvin kansanedustajienkin jouluperinteeksi.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.