Joutaisivatko he vankilaan?

Muistatteko Jussi Ylimäen? Maastohiihtäjän, joka nuorten sarjassa yleensä kukisti ikätoverinsa Sami Jauhojärven ja ehti edustaa Suomea juniori-ikäisenä Lahden MM-hiihdoissa 2001? Sällin, joka nuorten SM-kisojen mitalihaastatteluissa yleensä kehuskeli sillä, kuinka vähän hän harjoittelee?

Tunnette Sami Vatasen. Poikkeukselliset lahjat osin geeneissä ja osin Halssilan kaukalossa saaneen JYP-kasvatin, joka reilu vuosi sitten palasi kesälomaltaan Anaheimiin melkoisesti poskistaan pyöristyneenä, kun kesällä ei ollut oikein harjoittelu maistunut.

Tiedätte myös Jani Virtasen. Luontaisen pallotaiturin, joka jo nuorena miehenä pääsi yhtenä harvoista suomalaisista pelaamaan jalkapalloa Italian Serie A:ssa. Laiskanpulskean taiteilijan, joka floppasi parilla viime kaudella JJK:ssa.

Itse muistan lapsuudesta keminmaalaisen tuttavan, joka pelkillä lahjoillaan menestyi hiihdon Hopeasomman loppukilpailussa ja aiheutti yläasteella pienimuotoisen kohun heittäessään testissä pesäpalloa reippaasti yli 90 metriä.

Ymmärrätte, millaisesta ihmistyypistä näissä neljässä on kyse. Poikkeuksellisista urheilijalahjakkuuksista, joille lahjojen lunastaminen on hankalaa.

Sain kesällä kunnian jutella Jukolan viestissä aitojen lappilaisten miesten kanssa. Tuon ihmisrodun sanailuun ei kuulu asioiden kaunistelu. Seuraava ei ole aivan sanatarkka lainaus näiden suurten ajattelijoiden puheesta, koska en kuitenkaan osaisi lisäillä h-kirjaimia oikeaan paikkaan. Mutta ajatus kulki jotakuinkin näin: ”He, joille on annettu lahjakkuutta, mutta jotka eivät edes yritä... He joutaisivat vankilaan”.

No enhän minä näitä ylimäkiä ja vatasia ole vankilaan laittamassa, mutta vinha perä lappilaisten pohdinnassa silti on. Luonto on tarjonnut poikkeuksellisille yksilöille lahjan, josta monet ovat kateellisia. Mutta jotkut yksilöt vain tuhahtavat tälle lahjalle. Jokin siinä yhtälössä mättää.

Totta kai jokainen tekee omat valintansa. Ylimäki alkoi kuulemma nostella puntteja ja keminmaalainen tuttavani on tietääkseni onnellinen kalastaja Perämerellä. Mikäpä siinä. Ja toisaalta ymmärrän näiden lahjakkaiden nuorten halun etsiä mukavuuksia. Minustakin berliininmunkki maistuu hyvältä ja saunan päälle nautittu vahva belgialainen luostariolut suorastaan erinomaiselta.

Silti. Silti minua surettavat tuuleen paiskatut lahjat. Tässä maassa noita lahjoja annetaan niin vähän.

Kaikkea ei voi tietenkään kaataa edes urheilijan päälle, sillä myös valmentajilla on suuri vastuu lahjojen lunastamisessa.

Siksipä luin ilolla tänä syksynä uutisia Vatasesta. Nuorukainen on mitä ilmeisimmin oppinut elämään jotakuinkin kuten urheilija, epäilemättä osin valmentajien tarjoaman murskapalautteen vuoksi. Vatanen on toki jo nyt kelpo pelaaja, mutta asennemuutoksen myötä reitti on yhä tarjolla myös huipulle.

Rovaniemen Palloseuraan siirtyneen Virtasen kohdalla odotan mielenkiinnolla ensi kesää. Juha Malisen ohjauksessa laiskanpulskeasta taiteilijasta saattaa vielä tulla pelimies.

Tai sitten ei.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Ämmä hallitus?

Marin tekee ruuhkaa vihervasemmistoon

Kolumni: Jyväskylä vs. Buenos Aires

Kolumni: Holtittomat kuskitko muka hauskoja?

Kolumni: Taksien hinnat pysyivät, mutta palvelu huononi

Kolumni: Työehtojen shoppailu on vasta alussa

Haittamaahanmuuttajat söivät eläkeparannukset

Kolumni: Muunneltua totuutta laseilla ja ilman

Antenni: Lapseni löysi Youtubesta mainiot esikuvat

Kolumni: Itsenäisyyspäivä epäperinteisin menoin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.