Juhannuksena juodaan viinaa

Viikon päästä on juhannus. Tai tarkalleen ottaen tämä valon, ilon ja kesäisen hekuman juhla on tasan viikon päästä jo ohi- lukuunottamatta maamme valtateillä alkavaa krapularallia, jossa parhaiten kunnostautuneet voittavat reissun lähimmälle poliisiasemalle.

Suomessa tykätään tähän aikaan vuodesta kahdesta asiasta: viinan juonnista ja sen paheksumisesta.

SUOMESSA JUOTIIN viime vuonna 10,2 litraa puhdasta alkoholia per suu. Alkon osuus tilastoidusti myydystä viinasta on noin 40 prosenttia ja juhannusviikolla pitkäripaisen myynti räjähtää 70 prosenttia suuremmaksi. Tästä voi päätellä jo jotain siitä, että mikä on jussina boogie.

Suurin osa suomalaisista handlaa viinan juontinsa hyvin. Pieni osa porukasta ei juo ollenkaan ja toinen vähemmistö kittaa miestä väkevämpää kuin viimeistä päivää - eniten juova kymmenys kaataa kitusiinsa noin 45 prosenttia kaikesta kulutetusta alkoholista.

Nämä kaksi ääripäätä nousevat viinauutisoinnissa otsikoihin. Absolutistit saarnaavat viinan kiroista ja pullon kanssa rakkaussuhteeseen ryhtyneet puolestaan tehtailevat rattijuopumus-, hukkumis- ja väkivaltaotsikoita. Suuri enemmistö hymistelee kyllästyneenä koko kupletille, siemaillen juhannussiidereitään kesäyössä.

JUHANNUKSEN MERKIT ovat jo ilmassa. Lehdissä spekuloidaan perinteisillä kesäpäivänseisauksen aiheilla: kesä on ennätyksellisen jotain, itikoita tämän verran, juhannusviikon keli näyttää tältä ja tänä vuonna grillin katkussa syödään näitä ruokia.

Juhannukseen liittyy aina perinteinen politiikan kesäkriisi. 2000-luvun kovimpana spektaakkelina näistä erottautui juhannuksen alla vuonna 2003 pääministerin saketista luopunut Anneli Jäätteenmäki (kesk.). Tänä vuonna mennään kesäisen kepeissä tunnelmissa, kun Kanervan Ilkka (kok.) hakeutuu hoitoon.

JUHANNUKSEEN LIITTYY myös vastarintaa. Kaupunkijuhannus on urbaani protesti mökkijuhannuksen ylivaltaa vastaan. Jäädään keskustaan, käydään kenties ravintolassa syömässä ja katsotaan lopuksi leffaa tölsystä tai chillataan terassilla valoisasta yöstä nauttien. Samalla naureskellaan maaseudulla hyttysten ja alkeellisten olojen kanssa taisteleville, hölmömmille sukulaisille ja ystäville.

Protestia on sekin, että tänä päivänä kieltäydytään linnoittautumasta keskelle korpea. Nyt mokkulat ja kännykkäverkot laulavat jengin päivittäessä verkkostatuksiaan ja tekstatessaan tuttaville, että skulasiko se chablis hauen kanssa ja miksi Jaska sammui saunaan.

METEOROLOGISEN OPTIMISMIN iskuryhmä povaa tälle juhannukselle hellettä. Tämä tarkoittaisi hulinajuhannusta, heinäkuun alussa järvien selille pulpahtelevia ruumiita, konttorizumbaa liikennevakuutusyhtiöissä sekä tiukkoja katsauksia kotitalouksissa, että miksi joit ja miksi teit sen.

Mutta yhtä lailla se tarkoittaisi auringosta ja lämmöstä nauttimista, rentoutumista, hyvää ruokaa, juomaa ja seuraa, onnea ja iloa tästä lyhyestä lumettomasta jaksosta täällä hyisessä Pohjolassa. Ei siis anneta ongelmavähemmistön kaapata tätä kolumnia eikä etenkään tätä juhannusta.

Kirjoittaja on Tänään-osaston toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.