Juhannustaika ratkaisee pääministerin

Tuskin ovat perussuomalaiset ehtineet poistua Jyväskylästä, kun tilalle jo saapuu laumoittain piirakantuoksuisia karjalaisia. Karjalan Liiton kesäjuhlat tänä viikonloppuna ovat tapahtuma, johon itsekin aion osallistua, vaikka juuret toisaalla ovatkin. Jokaisen suomalaisen sielussa on pala Karjalaa, jossa käkönen kukkuu aina ja puu lehtii.

Varsinainen jännitysnäytelmä on luvassa tänään heti aamulla, kun Paviljongissa järjestetään piirakantekokilpailu. Kyynärpäitä käyttämällä pääsin lehtitalomme edustajaksi VIP-kisaan ja voitto on varma. Muistaaksein mie synnyin pulikka käessä ja rypyttelin piirakkoloita jo ennen kuin osasin seisoa tukea vasten. Sanoin ”piilakka” jo puolivuotiaana.

Miksi ihmisessä pitää olla kilpailuvietti, on arvoitus. Sen täytyy liittyä lajin säilymiseen. Nopein pääsi karkuun sapelihammastiikeriä ja pelastui jatkamaan sukua. Ehkä paras karjalanpiirakantekijäkin parantaa jollain tavalla evoluutiota.

Erilaiset kilpailut ja pihapelit kuuluvat myös raavaitten motoristien rentoutumiseen. Tai ainakin ennen kuuluivat, sillä tänä vuonna miehen moottoripyöräkerhon ajokauden avajaisten tapahtumista ei päässytkään perille.

Aiemmin juhlapaikan eli kesämökin haltijan vaimo saattoi seurata pihamaan meininkiä kotonaan läppäriltä, johon tontilla oleva riistakamera tunnelmat välitti. Itse sain häneltä tiedotteita hauskimmista paloista kännykkään.

Viime viikonloppuna motoristit olivat ensi töikseen vetäneet riistakameran piuhan irti, mokomatkin ilonpilaajat. Etätarkkailu oli hupaisaa ja myös turvallisuussyistä joukkiota oli hyvä pitää hieman silmällä.

Tänä kesänä oikein odotan, että joutuisin ratsiaan. Lompakossa hohtaa uudenuutukainen ajokortti, jota olisi kiva poliisille esitellä. Turha hankinta, jos kukaan ei sitä koskaan kysy.

Olin jo päättänyt ajaa hautaan asti vaaleanpunaisella pahvikortilla, joita on enää vain muumioilla, mutta epäonnistuin. Muinaismuisto nuoruudesta ei kestänyt ajan hammasta. Eroosio alkoi läpyskän yläreunasta ja kun se ensin oli syönyt ajokortti-sanan ja sitten sukunimen, täytyi taipua. Tuskinpa nuorimmat poliisit olisivat sitä ajokortiksi edes tunnistaneet, ja olisin voinut saada sakot.

Uusi ajokortti tuli kätevästi postissa kotiin toisin kuin passi, joka piti noutaa valitsemastaan paikasta. Koti ei käynyt. Valitsin työmatkan varrelta Lutakon Siwan, joka olikin muuttunut K-marketiksi, joten menin Lutakon alkuperäiseen K-marketiin, joka oli väärä paikka.

K-marketien väliä sahatessa tuli ikävä omaa lähi-Siwaa, joka on lakkautettu. Sinne osasi aina, oli nimi mikä hyvänsä. Onneksi palvelut aina vain paranevat ja monipuolistuvat, mitä kauemmas ne karkaavat. Näinhän meille aina vakuutetaan, kun kauppa, pankki tai terveysasema katoaa.

Lopuksi vitsi. Juha Sipilä, Petteri Orpo ja Jussi Halla-aho olivat kylpemässä juhannussaunassa. He tekivät taikoja: se, joka lähtee viimeisenä saunasta, on tuleva pääministeri.

Kaikki heittivät hirveästi löylyä ja lopulta kolmikko pakeni yhtä aikaa järveen. Lauteiden alla nukkunut Teuvo Hakkarainen heräsi meteliin ja voitti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.