Juhlavuoden mäkiviikosta on tulossa G14-turnee

Saksankielisessä maailmassa Vierschanzentourneena tunnetusta Keski-Euroopan mäkiviikosta on hyvää vauhtia kehittymässä Schlierschanzentournee.

Tulevana lauantaina 22 vuotta täyttävä Gregor Schlierenzauer on jo tähän mennessä kyennyt urallaan voittamaan mäkiviikon jokaisen osakilpailun. Nyt Schlierillä on mahdollisuus uudistaa Sven Hannawaldin kymmenen vuoden takainen temppu ja voittaa kaikki neljä osakilpailua samassa vuodenvaihteessa.

Grand Slam tekisi urallaan henkilökohtaista olympiakultaa ja mäkiviikkoa lukuun ottamatta kaiken voittaneesta itävaltalaisesta legendan ja multimiljonäärin hämmentävän nuorena.

 

ITÄVALTALAISEN energiajuomajätti Red Bullin kanssa tekemänsä mainossopimuksen sekä maailmancup- että arvokisamenestystensä ansiosta G14 on ehtinyt turvata jo eläkepäivänsäkin, samaan aikaan kun moni ikätoveri miettii, että millähän alalla sitä olisi valmis reilun 40 vuoden työuransa tekemään.

Laji-ihmiset kehuvat poikkeuksetta Schlierenzaueria erittäin voitontahtoiseksi ja kovapäiseksi kilpailijaksi, mutta nyt nuorukainen joutuu elämänsä testiin. Fanaattinen itävaltalaisyleisö kansoittaa keskiviikkona hyppääjätähtensä kotimäen Innsbruckin Bergiselin ja perjantaina loppiaisen juovuttama nuoriso matkaa Bischofshofeniin valmistautuakseen avaamaan viikonlopun voitonjuhlilla.

Vaikka Schlierenzauer on erinomainen keskittyjä, ei hän voi olla huomaamatta, miten talviurheiluun hurahtanut kansakunta odottaa poikansa onnistuvan miljoonajahdissa.

Suomalaisittain mäkiviikko on ollut yhtä tylyä seurattavaa kuin koko alkukausikin.

Anssi Koivuranta on ainoana pysynyt tasollaan, mutta vasta puolitoista vuotta sitten yhdistetyn erikoismäkeen vaihtaneen kuusamolaisen taso ei vielä riitä maailmancupin kymmenen kärkeen kuin poikkeuksellisissa olosuhteissa.

Janne Happonen ei puolestaan pitkien loukkaantumisjaksojensa jälkeen ole vielä löytänyt parasta virettään. Happonen pääsi aloittamaan harjoittelun vasta loppusyksystä ja hän herää kelpo hyppyihin kyllä, kunhan pääsee treenaamaan tuttuun kotimäkeen Puijolle.

Kaikkein huolastuttavin on Matti Hautamäen tilanne. Kuopiolainen on edelleenkin fyysisesti ja lajitaidoiltaan sellaista tasoa, että hänen pitäisi olla säännöllisesti kymmenen parhaan joukossa. Tekniikkavirheiden turruttama alkukausi on syönyt Hautamäen itseluottamuksen ja viimeistä kauttaan hyppäävän kolmekymppisen eleet ja puheet viestivät jo luovuttamisesta.

Hautamäki tarvitsee onnistuneita kilpailuhyppyjä nopeasti tai 2000-luvun menestyneimmän suomalaisen olympiaurheilijan ura päättyy läpilaskuun ja kynttiläalastuloon.

 

Kirjoittaja on Savon Sanomien urheilutoimittaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.