Jumppaa, senkin ällöttävä läski!

Huh-huh. Television ohjelmakarttaa lukiessa alkaa hengästyttää. Kuntoilua, laihdutusta, hyvältä näyttämistä... Suomalainen fitness-buumi ei totisesti näytä laantuvan vuonna 2016.

Esimerkiksi Liv mainostaa uutuuksinaan Ritan ja Akin rakkausdieettejä sekä Jutta ja 10 suurta unelmaa -sarjaa. Jos taas Sport Girl 2016:n loppuminen jäi harmittamaan, niin ei hätää, Avalla jatkuu samanlaisen formaatin Fitnesspäiväkirjat.

Kuntoiluohjelmien nimet vaihtuvat, mutta sisältö, perusajatus ja Jutta Gustafsberg säilyvät. Tiukka vartalo esitetään niin olennaisena osana täysipainoista elämää, että katsojakin alkaa pitää ulkonäköfasismia itsestäänselvyytenä. Esimerkiksi Jutta ja 10 suurta unelmaa -sarjassa kerrotaan koskettavia tarinoita siitä, mitä ihmisiltä on jäänyt ylipainon vuoksi kokematta. Aki Manninen ja Rita Niemi vakuuttavat puolestaan, että parisuhde roihuaa, kunhan osapuolet satsaavat kunnolla omaan vartaloonsa.

Voihan se olla niinkin. Visuaalisessa ja pinnallisessa maailmassa ulkonäöstä on tullut yhä tärkeämpää. Jos media ja muu yhteiskunta esittävät hyväkutoiset fitnessbeibet ja punttikörmyt menestyjinä, saattavat tavalliset riipputissit ja läskimahat kokea huonommuutta. Ainakin, jos eivät ole täysin sinut oman vartalonsa kanssa.

Sitä en kuitenkaan hyväksy, että niinkin iloinen asia kuin liikunta on valjastettu ohjelmissa totiseksi tuskailuksi, jonka ainoa arvo on välillinen. ”Kestä kipua senkin pullukka, jotta saat vatsalihakset kuntoon ja kelpaat taas vaimollesi.”

Älytöntä. Se mikä alkaa pienen lapsen riemukkaana kirmailuna pallon perässä, muuttuu aikuisten käsissä tiukkapipoiseksi itsensä kurittamiseksi. Hyvässä kunnossa oleminen on hyvä juttu, mutta miksi ihmeessä sitä ei toteuteta ilon kautta.

Asenteet eivät jää ainoastaan tv-ruudulle. Salinyhverönä olen käynyt yli 10 vuotta erilaisilla naisvaltaisilla ryhmäliikuntatunneilla ja huomannut yhä vähemmän pilkettä pumppaajien silmäkulmissa. Superdieettien sijaan haluaisinkin nähdä, kuinka ihmiset oppivat huoltamaan kehoaan iloisesti ja hyväksymään omat vajavaisuuteensa.

Mutta myönnetään, se saattaisi olla kaikkien aikojen tylsin tv-ohjelma.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.