Juntit ja musadiggarit

K un kansa juoksee kuula punaisena ja hiki vuolaana koskena ihohuokosista virraten tavaratalojen levyosastojen alennusmyynnissä hamstraamassa Vesa-Matti Loiria, Sturm Und Drangia ja Rihannaa, päätti musiikin erikoislehti Rumba julkaista ensimmäisen erikoislevykauppojen myyntiä listaavan TOP 30:nsä.

Ajatuksena tälle Virallisen listan valtakuntaan tehdylle invaasiolle on halu kertoa mistä "asiantuntevien levykauppojen asiakkaat" ovat kiinnostuneita. Suomeksi sanottuna, Hector ja Ari Koivunen, Pikku-oravista puhumattakaan, ovat junttikamaa. Samuli Edelmanin Virsiä ei oikeasti ole musiikinharrastajien suuresti rakastama mestariteos, vaan tuulipukukansan tavarataloista postimyyntihifisetteihinsä kantama tekele, jota kukaan ei kuuntele enää kolmen kuukauden kuluttua.

Erikoislevykaupoissa keskiluokkaisen tädin varovainen tiedustelu Andrea Boccellin tai Celine Dionin uusimmasta nostaa tiskillä notkuvan levyekspertin kasvoille huvittuneen ivallisen ilmeen, jota levyputiikin tiskillä hengaavat, Sur-rurin ja The Mars Voltan levyjä pitelevät kanta-asiakkaat komppaavat hörähdyksillään.

Vaikka Yön ja Lauri Tähkän levyillä maksetaan yhtä lailla erikoisliikkeiden henkilökunnan palkka kuin tavaratalojen kodin viihde -osastojen vaaleanvihreisiin kauluspaitoihin pakotettujen työläisten liksa, ovat ne pienliikkeissä välttämätön paha, kun taas tavarataloissa ne ovat jopa sisäänheittotuote. Tule Junttilaan ja kun ostat kaksi tuulipukua kolmen hinnalla, saat kaupanpäälle Idols-finalisti Kristian Meurmanin levyn!

Erikoislevyliikkeiden myynnin kärjessä komeili viikolla neljä Radioheadin In Rainbows. Suomen Virallisella listalla vastaava sijoitus on 26. Tavaratalojen myydyin kokopitkä äänite oli Nightwishin Dark Passion Play, kun taas asiantuntevien liikkeiden asiakkaita levy kiinnosti vain 12. sijan verran. Viralliselta listalta on turha etsiä poppari Eleanoora Rosenholmia (Rumban listan 5.), indierockbändi The Nationalia (7.), tai reggaeartisti Raappanaa (10.).

Virallista listaa dominoi virallisen musiikkimedian ja suurlevy-yhtiöiden varma kaura, Lauri Tähkästä Katri Ylanderiin. Viralliselta listalta voi bongata artisteja, jotka soivat jo joka päivä joka minuutti joka radio- ja tv-kanavalla. Ainoa mielenkiinnon aihe on, että peittoaako Ari Koivunen levymyynnissä Anna Abreun.

Erikoislevyliikkeiden listalta voi sen sijaa löytää puolentusinaa uutta mielenkiintoista artistia, jotka herättävät heti kysymyksen: miksi tätä ostetaan? Täytyypä käydä itsekin netissä tsekkaamassa.

Kahtia jaottelu kahden kuulijakunnan välillä on toki keinotekoinen. Perusjamppa on aivan yhtä tervetullut erikoislevyliikkeisiin kysymään Children Of Bodomin uusinta levyä kuin Mastodonin Blood Mountainin erikoisvinyylipainosta metsästävä musiikinharrastajakin. Silti, tällaista erikoisliikkeiden listaa on kaivattukin. Voi niitä unettomia öitä, kun olen tuskaillut Il Divon tai Smurffien listamenestystä kiroten sitä, että tätäkö ihmisten musiikkimaku on. Nyt ei enää tarvitse.

Kirjoittaja on Baana-sivujen tuottaja ja musiikkikriitikko.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.