Juttu lentää villisti

Muistan kirjoittaneeni kauan aikaa sitten jutun teemalla, kuka vetäisi Suomen QI-ohjelmaa? QI on BBC:llä vuodesta 2003 pyörinyt humoristinen visailu, jota isännöi Stephen Fry. Tietokilpailua tärkeämpää on, että jutut ovat hauskoja ja että katsoja viihtyy. Kyse on siis improvisoidusta huumorista, joka käsittelee juontajan antamaa aihetta. Haluaisin lanseerata kuvaavan termin ”sit down” -komedia.

Tuolloin tyylilajin ainoa edustaja Suomessa oli Uutisvuoto, oli vielä vuosia juttuni ilmestymisen jälkeenkin. Myöhemmin tulivat muun muassa Hyvät ja huonot uutiset, Villi kortti, Pitääkö olla huolissaan? ja Olipa kerran elämä.

Tyylilajia kutsutaan englanniksi nimellä panel show ja comedy panel. Itse olen lehdessä käyttänyt termiä paneelishow, johon en ole lainkaan tyytyväinen. Parempia ehdotuksia otetaan vastaan.

Tyylilajin kuuluu, että ohjelmaa vetää sivistynyt ja karismaattinen juontaja ja että vieraat ovat sanavalmiita julkkiksia. Tähänkin sääntöön on poikkeuksensa.

Aki Linnanahteen vetämä Tuulitunneli perustui siihen, että vieraat olivat pinnallisia ja sivistymättömiä julkkistyrkkyjä, joiden hölmöille kommenteille katsoja sai nauraa. Panelistit luulivat, että katsoja nauroi heidän kanssaan, vaikka oikeasti katsoja nauroi juuri heille. Aika sadistista.

Karismaattisten, hauskojen ja älykkäiden ihmisten fanina olen tyylilajin suuri ystävä. Se mikä tuotantoarvoissa hävitään, voitetaan hyvässä fiiliksessä ja huumorissa. Hyvä läppä on yhä parasta viihdettä.

Uusimmat

Kolumnit

Nero vai yhden hitin ihme?

Kolumni: Liukkaus yllättää myös Jyväskylän keskustassa

Kolumni: Enää tv-katsojan ei tarvitse tuntea itseään tyhmäksi

Kolumni: Huutokauppakeisarin ei sovi muuttua massikeisariksi

Kolumni: Tämä suomalaiskomedia aiheuttaa huutonaurua

Kolumni: Tätäkö on länsimainen demokratia?

Kolumni: Nainen, älä sorru kostokroppaan

Sarja sai minut janoamaan verta

Kolumni: Duffismeja ja sähköiskuja

Kuka heistä kolmesta on Ilmavoimien uusi komentaja?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.