Juurilla ja voiman lähteellä

Keuruu ja Multia voivat taas ylpeinä toivottaa kaikenikäiset tervetulleiksi perinteisiin kulttuuritapahtumiinsa. Keuruun musiikkileirin synnyttämä Soiton paikka -konserttisarja sekä Multialla syntyneiden multiaisten, nykymultialaisten ja jollain tavoin pitäjään kytkeytyvien kokoama Multiaista Satoa -festivaali nousevat kotiseudun henkisestä mullasta ja tuottavat siksi hyvää hedelmää vuodesta toiseen.

Musiikkileirin soittohetkistä festivaalimittoihin kehittyneen Soiton paikan konsertit kuullaan 28.6.-7.7. Sarjan teemana on tällä kertaa Juurilla. Läheistä, kotoista, koskettavaa!

Multiaisen Sadon musiikki-, taide-, kylä-, tanssi- ja muut tapahtumat koetaan 20.-24.7. Festivaali kietoutuu paikalliseen elämään teemalla Voiman lähde. Sekin läheistä, kotoista, koskettavaa!

Naapurusten toimijat ovat sisäistäneet vanhan "ei kannettu vesi kaivossa pysy" -sanonnan ja antaneet luovuuden virrata omista varannoista.

KEURUUN musiikkileirin juuret ovat vuodessa 1971. Nuorten ja lasten musiikkikasvatukseen erikoistunut leiri tuli tutuksi Läntisen Keski-Suomen musiikkileirinä, jolle kokoonnuttiin vuoroin Keuruulle, Multialle ja Petäjävedelle. Hiljalleen kotipaikaksi lutviintui Keuruu, ja viime vuonna 40-vuotisjuhlan kunniaksi nimikin muuttui sen mukaiseksi.

Leiriläisten määrä on aina noussut yli sataan, ja opettajiksi on saatu kovia ammattilaisia eri puolilta maata. Lukuisat leirille vuosi toisensa jälkeen kokoontuneista nuorista ovat itsekin löytäneet musiikista leipäpuun.

Kymmenen vuotta sitten Soiton paikaksi brändätyn festivaalin konserttivieraita ovat olleet mm. baritoni Jorma Hynninen, sellisti Marko Ylönen ja UMO, jonka kapellimestari Kirmo Lintinen on kuulunut leirin taustavaikuttajiin.

Valtavan panoksen sekä konserteissa ja opetustyössä että järjestelyissä ovat antaneet esimerkiksi sellisti Kalle Kangas muine Kankaineen, viulisti, kapellimestari Kimmo Tullila ja Sibelius-Akatemian lehtori Aarre Joutsenvirta. Leirin alkuvuosina kantava voima oli pianisti, kotiseutuneuvos Kalevi Hakasalo.

Pikku vinkki: leiriopettajien perinteinen viihdekonsertti hakee musiikillisessa ja muussakin ilottelussa vertaistaan!

MULTIAISTA SATOA korjataan 14. kerran. Festivaalin perusajatuksena on "tuoda näytille" Multiaan kytköksissä olevia taiteilijoita ja taitajia.

Festarin taustavoimia ovat mm. sukujuuriltaan multialaiset Teatterikorkeakoulun teatteritaiteen laitoksen johtaja Malla Kuuranne ja tv-tuottajana ja -ohjaajana uran luonut Erkki Pohjanheimo.

Tätä nykyä Multiaista Satoa ry:tä vetää multialaistunut pariskunta, draamakasvatuksen opettaja Satu Olkkonen ja Semmari-kuoronjohtaja Reima Viitala.

"Kun täällä tekee jotakin, sen tekee koko kylälle ja se vaikuttaa koko yhteisöön", pohdiskeli Olkkonen äskettäin Keskisuomalaisessa paikallisten kulttuuritapahtumien merkitystä.

Siinä voimautusta ja kiitosta jokaisen pitäjän jokaiselle kulttuuritoimijalle.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen Keuruun aluetoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.