Jymypaljastus: liikunnan harrastaminen edistää terveyttä!

Vähän koulutettuna planttuna palstanpitäjä ei yleensä tohdi puuttua akateemisen maailman yleviin koukeroihin, paitsi joskus. Aina silloin tällöin ilmoille putkahtelee tohtorinväitöksiä, joiden lopputulemat saattavat kuulostaa lähestulkoon itsestäänselvyyksiltä.

Tuorein tulee Jyväskylän yliopistosta fysioterapian alalta. Väitöstutkimuksen mukaan "vauhdikkaat pelit vahvistavat lonkkia".

- Maltillinen, suunnanmuutoksia ja vauhdikkaita kiihdytyksiä sekä jarrutuksia sisältävä liikunta vahvistaa reisiluun kriittisiä kohtia ja siten ehkäisee lonkkamurtumia. Tällaisen liikunnan on aiemmin todettu kehittävän myös lihasvoimaa, ketteryyttä ja tasapainoa, väitös tietää kertoa.

Luu- ja lonkkaystävälliseksi liikunnaksi lasketaan tutkimuksen mukaan mm. vauhdikkaat tanssit, maila- ja pallopelit sekä voimistelu.

EIKÄ SIINÄ VIELÄ KAIKKI! Sen lisäksi, että tällä tavalla liikkuvilla henkilöillä on tanakammat luut, he eivät myöskään muksahtele nurin yhtä tiuhaan kuin liikuntaa harrastamattomat lajitoverinsa.

Niin että kannattaa liikkua, lapset ja nuoret. Yhtään ei auta, vaikka olisi kuinka vikkelät pleikkaripeukalot, kun tärähtää lonkalleen jäisellä kadulla. Siinä saa lonkan kuoriluu kyytiä reisiluun kaulan ylä- ja etuseinämissä.

VAIKKA K-P KYRÖ on viettänyt viime ajat hiljaiseloa, ponnahti suomalaisen hiihdon doping jälleen viikolla otsikoihin. Marjo "Havuja, perkele!" Matikainen-Kallström kun piipahti keskusrikospoliisin kuulusteluissa. MM-K:ta epäillään väärien tietojen antamisesta asianomistajana ja merkityksellisten seikkojen salaamisesta niin sanotussa STT:n jutussa. Epäillyt rikosnimikkeet ovat väärä ilmianto ja törkeä petos.

- Minulla ei ole mitään salattavaa tahi pelättävää. Ilmapiiri kuulusteluissa oli hyvä, kansanedustaja Matikainen-Kallström sanoi STT:lle.

Hullun urheilun totuuskomissio ei ole MM-K:n eikä muidenkaan jupakkaan sotkettujen/sotkeutuneiden suhteen yhtä luottavainen. Komission mukaan yksi jos toinenkin pää putoaa vielä, ennen kuin tämä savotta on lopullisesti valmis.

VIIKON GOLF-UUTINEN tulee Savon mualta, mistäpä muualtakaan. Nimittäin Kapasten kiekkoklaanin patriarkka, isä Hannu, sipaisi keskiviikkona Siilinjärven Uuden Tarinan Kentän 144 metriä pitkällä vitosväylällä hole-in-onen.

Kentän sijainti syvällä Savossa sekä sen nimi herättävät kuitenkin epäilyksiä uutisen paikkansapitävyydestä. Kyseisellä Tarinagolfilla kun on samoilla seuduilla toinenkin kenttä, Vanha Tarina.

Golfista ja Vanhasta Tarinasta päästäänkin näppärää aasinsiltaa pitkin legendaariseen Kim Il Jong -legendaan. Pohjois-Korean rakastetun johtajanhan kerrotaan naputelleen viisi hole-in-onea elämänsä ensimmäisellä golf-kierroksella. Holarikeskiarvo kaverilla on kuulemma 3- 4 per kierros ja tuo ihka ensimmäinen rundi sujui tuloksella 38 alle parin.

Kova jamppa.

Kirjoittaja on toimittaja ja Keskisuomalaisen avustaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.