Jyvälä nousee tuhkasta

Jyvälän opisto uskoo vakaasti vielä nousevansa tuhkasta. Jyväskylän Kortesuonkadulla sijainnut Jyvälän Setlementti ry:n vanha – kartanoksikin kutsuttu – puurakennus tuhoutui tuhopoltossa marraskuussa 2011. Tihutyön tekijät ovat edelleen tiellä tietymättömillä.

Tuhopolton jälkeen Jyvälä löysi uudet tilat Viitaniemestä. Toiveena on kuitenkin ollut päästä rakentamaan mahdollisimman pian uutta Jyvälää entiselle paikalle Kortesuonkadulle.

Nyt Jyvälässä uskalletaan olla jo enemmänkin kuin toiveikkaita. Viime vuoden lopulla Raha-automaattiyhdistys (RAY) myönsi Jyvälän Setlementille avustusta yhteensä 1,9 miljoonaa euroa.

Kerralla Jyvälä ei summaa saa, vaan rahaa tulee, jos suunnitelmat etenevät toivotulla tavalla. Tänä vuonna rahaa on luvassa 500 000 euroa. Lisäksi optio lisätukeen on miljoona euroa vuodelle 2015 ja 400 000 euroa vuodelle 2016.

Nyt tavoitteena on, että Jyvälä saisi rakennuksen urakkatarjoukset käsiinsä keväällä, mahdollisesti jo huhtikuussa.

Varsinainen liikkeellelähtö tapahtuisi toukokuussa, jolloin uskotaan päästävän urakkasopimuksen allekirjoittamiseen. Tuolloin kasassa tulisi olla noin kymmenen prosenttia uuden Jyvälän rahoituksesta. Rakennuksen on suunniteltu valmistuvan puolessatoista vuodessa. Sen kustannusarvio on 3,8 miljoonaa euroa.

Jyvälän toiminnanjohtajan Helena Huovilan mukaan Jyvälän rahoitus saadaan kokoon RAY:n tuella, Jyvälän Viitaniemessä sijaitsevan kiinteistön myynnillä sekä lainalla. Velkaa Jyvälä joutuisi ottamaan vähintään miljoona euroa, enimmillään kaksi.

Uuteen Jyvälään tulisi helposti muuntuvia tiloja ja luokkia eri harrastuskäyttöön sekä kulttuurisali liikuntaa ja tapahtumia varten. Toimistotila olisi avokonttoritilaa, jota pystyisi hyödyntämään myös iltaisin samaten kuin monitoimiaulaa.

Käyttöneliöitä uudessa Jyvälässä olisi noin 1500. Kaikkiaan tilaa olisi puoli neliötä vaille 2000. Pääsisäänkäynti sekä uusi tieliittymä olisi Nisulan kadun puolella, jonne tulisi myös autoparkki.

Uusi Jyvälä järjestäisi edelleenkin erilaisia kansalaisopistojen kursseja. Lisäksi Jyvälän suunnitelmissa on laajentaa toimintaansa eri kansalaisjärjestöjen suuntaan.

– Tarkoituksena on tehdä yhteistyötä monien toimijoiden kanssa. Esimerkiksi seniorijärjestöt voisivat olla yksi yhteistyötaho, Huovila arvelee.

Myös naapurusto on näyttänyt Jyvälän uudishankkeelle vihreää valoa, sillä viime syksynä alueen asukkaat, Jyvälä ja kaupunki pääsivät yksimielisyyteen Jyvälän tontin asemakaavamuutoksesta.

Toistaiseksi on auki, mitä Jyvälän tontin vieressä sijaitsevalle kaupungin omistamalle rakentamattomalle tontille tehdään.

Jyväskylän kaupungin asemakaavapäällikön Leila Strömbergin mukaan kaupungin omistaman tontin käyttötarkoitus on vielä täysin auki. Strömberg kertoi asiasta alustaessaan Nisulan asukasyhdistyksessä viime viikolla.

Kun asia tulee ajankohtaiseksi, asukkaisiin ollaan yhteydessä, Strömberg painotti. Hän korosti, että kaupungilla ei ole mikään kiire ryhtyä rakentamaan tontille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.