Jyväskylä - haluttu ja himoittu vai tunareiden tuppukylä?

Jyväskylän ilme muuttuu lähivuosina ja -vuosikymmeninä melkoisesti. Asuntomessut järjestetään Äijälänrannassa kolmen vuoden kuluttua.

Samaan aikaan pitäisi alkaa ensimmäisten asuntojen rakentaminen Kankaan entisen paperitehtaan tontilla, jonka rakentuminen kestää parikymmentä vuotta.

Laajavuorikin sai hiljattain uudet isännät, jotka ovat lupailleet yhtä sun toista uudistusta kaupunkilaisten rakkaaseen ulkoilumiljööseen.

Jyväskyläläisenä veronmaksajana olen iloinen siitä, että kaupungin isät ja äidit hakevat lisää toimeliaisuutta kotikaupunkiimme.

Tumput suorassa seisominen johtaisi helposti kierteeseen, joka lopulta näivettäisi kaupunkimme tuppukylien sarjaan.

SELVIYTYJÄN tai valloittajan - miten vaan - oppaat on luettu tarkkaan kaupungintalolla: osta tai sinut ostetaan, laajene tai hiivu pois. Luottamushenkilömmekin ovat olleet harvinaisen yksituumaisia, kun asuntomessuista, Kankaasta tai Laajavuoresta on päätetty.

Nuijan kopautuksen jälkeen on pantu töpinäksi. Kankaan tonttia suunnitellaan täyttä häkää.

Fiksusti kaupunki päätti ottaa meidät asukkaat mukaan suunnittelemaan herkkutonttia kiven heiton päässä keskustasta.

Asuntomessujen teemoista meiltä kysellään vinkkejä, ja tuskinpa Laajavuortakaan myllerretään ilman mielipidettämme.

KESKISUOMALAINEN kyseli verkkolehdessään lukijoiltaan ideoita Kankaan, Äijälänrannan ja Laajavuoren kehittämiseksi. Ainakin vastanneiden määrän perusteella Jyväskylän tulevaisuus kiinnostaa.

Laajavuoren vetonauloiksi verkkolukijamme äänestivät vesipuiston. Toiseksi hartaimmin lukijat kaipaavat maasto-, kaupunki- ja matkapyörien vuokrausta, huoltoa, myymistä sekä alamäkipyöräilyä.

Kankaan tontille eniten kannatusta sai idea yleisen saunan rakentamisesta. Tärkeiksi lukijat kokevat myös hyvät kevyen liikenteen väylät.

Äijälänrannan asuntomessualueelle verkkolehden lukijat haluavat etenkin pieniä omakotitaloja sekä - ehkä hieman yllättäen - 12-kerroksisia tornitaloja, joita molempia suunnitelmassa lupaillaankin.

TOTEUTETTIINPA Laajavuoreen, Äijälänrantaan ja Kankaalle mitä tahansa, kaikessa tekemisessä pitää olla selkeä pointti, se kuuluisa punainen lanka.

Ideointikyvyn ja -halukkuuden puutteesta meitä kaupunkilaisia ei ainakaan voi syyttää.

Eri asia sitten on, riittävätkö kaupungin rahkeet kaikkien punaisten lankojen punomiseen.

PS. Olisi ihan kiva, jos muutosten huumassa jokunen ropo ja parannusehdotus heltiäisi myös routiville kaduille, homeisille kouluille, päiväkodeille ja terveysasemille.

Pahitteeksi ei myöskään olisi, jos luokkakoot olisivat pienempiä, vanhuksilla olisi enemmän hoitavia käsiä, työttömät työllistyisivät...

Ihan vaan esimerkiksi.

Kirjoittaja on Jyväskylän seutu -toimituksen esimies.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.