Jyväskylän katokaudesta selvittiin mutta työ jatkuu

Keski-Suomen kehittäminen sai uuden käänteen keväällä 2009. Jyväskylän Nokian yksikön lakkautuksesta ilmoitettiin helmikuussa ja samana vuonna alkanut katokausi vei tuhannen työpaikkaa ja aiheutti viennin supistumisen. Työ- ja elinkeinoministeriö käynnisti rakennemuutostyöryhmän visioimaan tulevaisuutta ja Uudet urat -projektityöryhmä kokosi sata uutta idean jyvää. Näistä parhaita lähdettiin heti toteuttamaan yritysten ja yliopiston yhteisissä projekteissa.

Sama rakennemuutostyöryhmä antoi Jyväskylän yliopiston Agora Centerille innovaatiokeskittymän koordinointitehtävän, jonka tavoitteena on vahvistaa innovaatioiden ekosysteemiä yhteistyön kautta. Luovien alojen ja palvelumuotoilun kehittäminen, yhteistyötä tukevat toimintamallit ja keskittymän strateginen suunnittelu valittiin kärkitoimiksi.

Vuosi 2010 näytti jo nousun merkkejä, mutta globaali kilpailu kiristyy edelleen. Nokian uutinen helmikuussa 2011 osoitti, että rakennemuutos jatkuu. Jyväskylän määrätietoisuus reagoida nopeasti ja luoda uusia toimintatapoja on oiva esimerkki, kuinka töitä on tehtävä.

ON HUOMATTAVA, että maailmanluokan innovaatiokeskittymän on kyettävä toteuttamaan maailmanluokan ideoita. Millä toimenpiteillä Keski-Suomessa syntyisi maailmanluokan ideoita? Miten ne saadaan parhaiten toteutumaan? Maailmanluokan ideat eivät välttämättä ole vain teknisiä ratkaisuja tai monimutkaisia järjestelmiä vaan uudenlaisia keinoja elämänlaadun parantamiseksi, lukemaanoppimispeleistä uudenlaisiin päivittäistavarakaupan malleihin, runokokoelmasta uuteen urheilulajiin, koulupudokashaavista uusenergialähiöihin.

Hyvät projektit ja luovat toimintatavat saavat aikaan tuloksia - myös maailmanluokan innovaatioita. Instituutioiden ylläpitämiä toimintamalleja ja rakenteita tulisi kyetä muuttamaan uuden luomiseksi, sillä innovaatioiksi soveltuvia ideoita ei synny ainoastaan laboratorioissa ja projekteissa. Muutos on mahdollinen, kun ekosysteemissä on tarpeeksi vastinpareja ja kilvoittelevaa päällekkäisyyttä. Pysyvän organisaation näkökulmasta päällekkäisyyksiä on pyrittävä poistamaan. Projektiorganisaation näkökulmasta päällekkäisyydet voivat olla hyväkin asia. Ekosysteemin ravintoketjun pitää antaa toimia.

Parhaimmillaan innovaatiokeskittymä on yritysten, koulutusorganisaatioiden, julkisten toimijoiden ja yhteisöjen kilvoittelua rohkaisevaa ja yhteistyötä rakentavaa toimintaa. Myös kriittisiä näkökulmia tarvitaan. Dialogissa voidaan havaita muutostarpeita ja pyrkiä rikastaviin ratkaisuihin. Silloin ideoiden runsaudesta voidaan löytää ne, joissa on tarpeeksi uutuusarvoa ja globaalia vaikuttavuutta. Osallistu sinäkin työpajoihin ja tapaamisiin, tuo esille osaamistasi ja kiinnostuksen aiheita. Pöytälaatikkoon jääneistä ideoista ei ole innovaatioiksi.

Pienet, hyvin ajoitetut ja innovatiiviset toimenpiteet voivat johtaa suuriin muutoksiin. Kehitys lähtee liikkeelle pienistä teoista ja paikallisesti. Innovaatiodemokratian voima on nähty Pohjois-Afrikan kansannousuissa ja vastaavaa rohkeutta tarvitaan myös Suomessa.

Innovaatiokeskittymänkannalta on tärkeää kyetä kehittämään alueen ihmisten ja organisaatioiden luovuutta ja arviointikykyä erottaa kantavimmat ideat.

Yhtenä päivänä Jyväskylän metsoparvi päätti lähteä lentoon.

Jarkko Könönen on projektitutkija ja Mikko Pitkänen hankepäällikkö Innovaatiokeskittymää tukevat keihäänkärkihankkeet -projektissa Agora Centerissä Jyväskylän yliopistossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.