Jyväskylän kaupunki - isompi kuin ihminen itse?

Muutama viikko sitten toimitukseen otti yhteyttä tuohtunut kaupunkilainen. Hänen vanha äitinsä heitetään pellolle Palokan Norolan hoitokodista. Sen kun piti olla maalaiskunnan lupauksen mukaisesti sellainen koti, josta ihmisen ei tarvitse lähteä kuin kirkkomaalle.

Soitin Jyväskylän kaupungin vanhuspalveluja johtavalle Sirkka Karhulalle ja kysyin, mistä on kysymys. Karhula kertoi, että toden totta Norolasta joutuu tänä vuonna seitsemän vanhusta muuttamaan vielä jonnekin muualle, kuin kirkkomaalle. Mutta missään tapauksessa ketään ei kylmästi potkaista pellolle, vaan jokaisen kanssa suunnitellaan henkilökohtaisesti uusi sopiva asuinpaikka - jostain kaupungin muusta laitoksesta ja muuttokulutkin kustannetaan.

Karhula ymmärsi myös omaisten ja vanhusten harmin, tällaiset muutokset eivät ole juuri koskaan mieluisia, kun omalle kohdalle sattuvat.

Perusteet Norolan muutoksille ovat järkeviä. Tarvitaan lisää asuinsijoja kehitysvammaisille ja on järkevää keskittää niitä samaan paikkaan ja niin edelleen. Suuren yleisen hyödyn tieltä yksittäisten ihmisten toiveet tai edes hänelle annetut lupaukset eivät paina paljon puntarissa. Ja mitä suurempia ovat organisaatiot, sitä järkevämpiä ollaan.

Petäjäveden kunta on pistänyt valtatie 23:n poskeen ison mainoskyltin, jossa lukee Ihmisen kokoinen Petäjävesi. Viestin ymmärtää ihan helposti: Petäjävesi on pienehkö, virkeä ja elinvoimainen kunta, jonka paikat ja ihmiset oppii tuntemaan nopeasti.

Petäjäveden kunta on tehnyt monta asiaa, jolla se saa oikeutuksen kutsua itseään ihmisen kokoiseksi kunnaksi. Kahden pienen kyläkoulun säästäminen lakkautukselta on yksi tuore esimerkki. Päätös oli inhimillinen, mutta ei kaiketi maailman järkevin. Kalliimpaahan kyläkoulujen pito on kuin yhden suuren kolossin.

Jännityksellä kuitenkin odotetaan kevättä, koska koulupäätöstä saateltiin tiukalla äänensävyllä, että jos ei opetustoimesta haluta säästää, on sosiaali- ja terveyspalvelut sitten perattava sitäkin ankarammalla kädellä. Vanhoja ja sairaita tämä erityisesti jännittää, ovatko hekin vielä niitä ihmisiä, joiden kokoinen kotikunta sanoo olevansa.

Entä jos Petäjävesi on ihmisen kokoinen, eikö se tarkoita myös, että on olemassa kuntia, jotka ovat eri kokoisia kuin ihminen?

No naapurina on Jyväskylä, pinta-alaltaan kolminkertainen, väkiluvultaan 32 kertainen. Jyväskylä lienee suurempi kuin ihminen? Kuuden kunnan yhteenliittymä, vuoden vanha Kouvola taitaa ainakin olla. Se onkin jo saanut kyseenalaisen lempinimen Kouvostoliitto.

Kirjoittaja on Jyväskylän seutu -osaston esimies.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Muunneltua totuutta laseilla ja ilman

Haittamaahanmuuttajat söivät eläkeparannukset

Lapseni löysi Youtubesta mainiot esikuvat

Työehtojen shoppailu on vasta alussa

Kolumni: Itsenäisyyspäivä epäperinteisin menoin

Kolumni: Timanttisen loistava Viikingit-sarja loppuu ja alkaa uudelleen

Kolumni: Keski-Suomesta digitaalisuuden edelläkävijä

Kolumni: Aina se sama taustakuva

Kolumni: Raiskausta pidetään usein uhrin syynä

Kolumni: Kirjastovirkailija pelastaa eräpäivän

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.