Jyväskylän malli voi säilyttää suomalaisen hyvinvoinnin

Viime viikon maanantaina Jyväskylän valtuusto teki merkittävän päätöksen: Jyväskylä päätti olla edelläkävijä muutoksessa kohti resurssiviisautta. Se on hyvä päätös.

Tänään kulutamme jatkuvasti luonnonvaroja noin kolme kertaa nopeammin kuin maapallo ehtii tuottaa niitä. Pidemmän päälle se ei ole mahdollista.

Jyväskylä aikoo nyt näyttää mallia, miten kaupunki voi toimia ja luoda hyvinvointia ilman luonnonvarojen ylikulutusta.

Kyse on ennen kaikkea aivan yksinkertaisista elämän perusedellytyksistä: energiasta, ruoasta ja vedestä.

Sadan viime vuoden aikana elintasomme on noussut ennennäkemättömästi. Se on ollut mahdollista, koska olemme saaneet fossiilisista polttoaineista energiaa käytännössä rajattomasti. Samalla olemme tulleet riippuvaisiksi jatkuvasti kasvavasta energiasta.

Nyt rajat ovat tulossa vastaan: meidän on luovuttava fossiilisten polttoaineiden käytöstä ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Se on valtava haaste, mutta ratkaistavissa: kun luovumme turhasta energian kulutuksesta, voimme tuottaa tarvitsemamme energian auringolla, tuulella ja biopolttoaineilla.

Jos yhteiskunta tarvitsee toimiakseen energiaa, ihmiset tarvitsevat elääkseen ruokaa. Suuri osa ihmisistä saa jo nyt liian vähän ravintoa, ja maapallon väkiluku vain kasvaa. Lähes kaikki viljelykelpoinen pinta-ala on jo käytössä.

Tämäkin ongelma voidaan ratkaista. Maapallo pystyy ruokkimaan meidät kaikki ja vielä miljardeja ihmisiä lisää, jos vähennämme ruokahävikkiä, lisäämme kasvisten syöntiä ja pidämme huolen siitä että ruoka jakautuu tasaisemmin.

Voi tietysti kysyä, miksi juuri meidän pitäisi vähentää luonnonvarojen käyttöä. Siihen on kolme hyvää syytä.

Ensinnäkin se on oikein. Kulutuksemme on mahdollista vain, koska käytämme myös köyhempien maiden ja tulevien sukupolvien osuuden luonnonvaroista. Maapallo pystyy tuottamaan hyvinvoinnin edellytykset kaikille ihmisille, mutta vain jos kukaan ei ota niistä reilua suurempaa osaa.

Toiseksi se on järkevää. Kun luonnonvaroista tulee pulaa, niiden hinnat nousevat. Se siirtää kasvun sinne, missä luonnonvaroista saadaan eniten hyötyä ja hidastaa talouskasvua siellä missä niitä tuhlataan. Siksi talouskasvu on Suomessa loppunut, eikä se palaa, ennen kuin opimme vähentämään luonnonvarojen käyttöä.

Kolmanneksi se on valtava mahdollisuus. Matka kohti resurssiviisasta tulevaisuutta on vasta alussa. Tarvitaan suuri määrä uusia ratkaisuja ja innovaatioita, investointeja ja paljon, paljon työtä, ennen kuin olemme perillä. Se tulee tarjoamaan valtavasti uusia mahdollisuuksia niille, jotka kehittävät ja toteuttavat näitä ratkaisuja.

Suomella on mahdollisuus olla tässä muutoksessa edelläkävijä. Olemme rakentaneet kovalla työllä oikeudenmukaisen, tasa-arvoisen ja hyvinvoivan yhteiskunnan, yhden maailman parhaista. Jos pystymme tekemään siitä sellaisen, että myös tulevat sukupolvet voivat nauttia siitä, se on todella kova juttu: muut seuraavat perässä, ja me lunastamme itsellemme paikan suurien sivistyskansojen joukossa.

Jyväskylä on edelläkävijä tässä muutoksessa, mutta se ei ole yksin.

Tänään käynnistää toimintansa resurssiviisaiden kaupunkien verkosto, joka lähtee yhdessä tavoittelemaan päästötöntä ja jätteetöntä yhteiskuntaa. Samalla järjestetään Paviljongin edustalla katutapahtuma kaikille jyväskyläläisille. Siinä haluamme vielä kerran näyttää mistä resurssiviisaudessa on kysymys, kiittää Jyväskylää hyvästä yhteistyötä ja siirtää vastuun työn jatkamisesta jyväskyläläisille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.