Jyväskylän supervuosi

Alkavaa vuotta voi luonnehtia Jyväskylässä supervuodeksi. Ytimessä on asia ylitse muiden: kaupungin kehno talous ja sen tervehdyttäminen. Vuonna 2013 luodaan askelmerkit, joilla kaupungin velkaantuminen pysähtyy lähivuosina ja käyttötalousmenojen kasvu saadaan puristettua korkeintaan muiden suurten kaupunkien tasolle.

Poliitikoista ja virkamiehistä koostuva taloustoimikunta aloittaa työt hetimmiten vuoden alussa. Ensimmäisiä tuloksia on lupa odottaa jo ennen lumien sulamista. Säästöjen etsiminen vaatii ennen kaikkea asennemuutosta ja rohkeutta tehdä ikäviäkin päätöksiä.

Talouden tervehdyttäminen ei kuitenkaan ole pelkää säästöjahtia. Kaupungin kassa huutaa lisätuloja ja niitä tulee, kun on töitä tekeviä asukkaita ja verotuloja sekä menestyviä yrityksiä.

Jyväskylän on saatava taloutensa kuntoon myös sen takia, että muuten se ei ole houkutteleva kumppani kuntarakenneuudistuksessa.

Onnistumisen avaimet ovat uusilla päättäjillä, jotka viime kädessä linjaavat kaupungin tulevaisuuden virkamiesvalmistelun pohjalta.

Vaalitulos toi poliitikkojen ykköskaartiin muutoksia. Kaupunginhallituksen nuorekkaan voimakaksikon muodostavat 33-vuotias puheenjohtaja Riitta Mäkinen (sd.) ja 1. varapuheenjohtaja Jaakko Selin (kok.), 35.

Mäkinen tunnetaan ärhäkkäänä peruspalvelujen puolustajana, johon saa helpoiten yhteyden Facebookin chatissa. Seliniä taas luonnehditaan taitavaksi neuvottelijaksi, joka vapaa-ajallaan kantaa vastuuta muun muassa Muuramen Naamat-festivaaleista.

Kaupunginjohtaja Markku Anderssonin henkilökohtainen eläkeikä täyttyy kesäkuussa 2014. Johtajasopimuksen mukaan ”asianosaiset voivat sopia virkasuhteen jatkumisesta kyseisen ajankohdan yli määräajan tai toistaiseksi”. Andersson ilmoittanee jatko- tai eläköitymishalustaan viimeistään loppuvuodesta 2013, jotta mahdollisen seuraajan haku voidaan käynnistää ajoissa.

Andersson on tosin vihjaillut jo aiemmin julkisesti, että jatkohaluja voisi olla. Toisaalta mikä sen hienompaa olisi kuin lopettaa kymmenenvuotinen ura Jyväskylässä asuntomessujen avajaisnauhan leikkaamiseen kesällä 2014.

Kaupunkikuvallisesti alkavan vuoden tärkein kohde sijaitsee juuri asuntomessualueella Äijälänrannassa, jossa omakotitalojen rakentaminen alkaa kevätkesällä.

Keväällä ratkeaa myös Valtiontalon kohtalo, kun korkein hallinto-oikeus ottaa kantaa Ahti Vielman ja kaupungin riitaan Valtiontalon 207 000 euron myyntihinnasta rakennusliike SRV:lle.

Laukaassa uutta vuotta värittää kunnanjohtajan vaihtuminen. Eläkkeelle jäävältä Esko Kolisevalta ohjat ottaa käsiinsä uuden sukupolven johtaja Jaakko Kiiskilä, 36. Johdettavakseen Kiiskilä saa eripuraisen kunnan, jossa nokkapokkailussa ovat kunnostautuneet erityisesti poliitikot.

Kiiskilän mutkattomuus ja avoimuus auttavat uuden yhteishengen luomisessa, mikä lopulta koituu koko kunnan eduksi.

Muuramen vuotta hallitsee kuntarakenneuudistus ja itsenäisyyskeskustelu. Hyvin talouttaan hoitanut Muurame on haluttu kumppani mutta morsiamena kranttu. Niinpä ilman valtion pakkoa Muurame jakaa kosijoilleen rukkasia jatkossakin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.