Jyväskylästä juoksukaupunki

Naapurin rouvan innoittamana läksin keväällä Uuraisten naisvoimistelijoiden järjestämään juoksuiltaan. Satunnaisena lenkkeilijänä halusin vain kuulla, millaista se oikeaoppinen juokseminen on ja kuinka mahdollisesti voisi saada hieman lisää kestävyyttä ja nopeutta.

En ollut intoni kanssa yksin; meitä oli kolmisenkymmentä. Valmentaja Marika Reebs ennätti illan aikana paitsi jakaa tietoa ja juoksuohjelman, myös antaa jokaiselle henkilökohtaisesti vinkkiä oman juoksutekniikan korjaamiseen. Mikä tärkeintä, hän osasi innostaa, innostaa, innostaa.

Ensimmäistä kertaa aloin harjoitella ohjelman mukaan. Ohjelman, joka tällä viikolla on suonut minulle helppoa elämää - herkuttelua ja verryttelyä. Näin "tosi juoksija" valmistautuu pitkään juoksumatkaan, mikä omalla kohdallani tarkoittaa tänään puolimaratonia Jyväskylän Rantaraitilla.

EN TOTISESTI ole ainoa juoksuun hurahtanut. Kesän aikana olen tavannut lukuisia saman kärpäsen puremia.

Yksi osoitus juoksubuumista on se, että kolme vuotta sitten uudelleen henkiin herätetty Finlandia Marathon kerää nyt ennätysmäärän juoksijoita, satoja enemmän kuin viime vuonna. Meitä on Jyväsjärveä kiertämässä yli 2 600. Järjestäjät, tukijoukot ja muut katsojat mukaan lukien tapahtuma liikuttaa varmasti yli kymmentätuhatta ihmistä.

Finlandia Marathonin järjestäjät, Keski-Suomen Liikunta ja Jyväskylän Kenttäurheilijat, ansaitsevat jo nyt onnittelut hyvistä järjestelyistä. Jos tapahtumaa ei olisi osattu kehittää juoksijoiden toiveiden mukaan, osallistujamäärä ei olisi kasvanut näin huikeaa tahtia.

Toki Finlandia Marathonilla on valttinaan ainutlaatuinen, monen mielestä Suomen kaunein reitti. Myös ajankohta, loppusyksy, on erinomainen: tällaiset myöhäisheränneetkin eli vasta keväällä juoksuharrastuksen aloittaneet ehtivät jonkinmoiseen juoksukuntoon.

SUOMEN SUURIMMAN juoksutapahtuman, Helsinki City Marathonin, osanottajamäärät ovat vaihdelleet viime vuosina 5 000 molemmin puolin. Finlandia Marathonin järjestäjät tavoittelevat nousua Suomen toiseksi suosituimmaksi juoksutapahtumaksi. Tavoite on täysin realistinen, mutta vaatii koko Keski-Suomen syttymistä asialle.

Tätä nykyä toiseksi suosituin juoksutapahtuma on Forssan Suvi-ilta kesäkuun puolivälissä; osallistujia on ollut noin 3 500. Pieneen Forssan kaupunkiin on saatu luoduksi suuri juoksun juhla, kun paikallinen väki on lähtenyt sankoin joukoin ja äänekkäästi juoksijoita kannustamaan.

Finlandia Marathonin tulevien vuosien menestys on kiinni meistä jokaisesta. Henkilökohtaisesti, juoksuun hurahtaneena, toivon yhä useamman löytävän elämäänsä lisäpotkua liikunnasta. Sillä ei ole merkitystä, mikä on matka. Myös sunnuntaisen yhdeksän kilometrin Hyvä Askel -reitin taivaltavat ovat hatunnoston ansainneet.

Todellista tapahtumatunnelmaa ei kuitenkaan synny ilman oheisohjelmaa ja yleisöä. Tänään musiikki raitilla raikukoon ja kannustushuudot kaikukoon.

Rantaraitilla tavataan!

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen varapäätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.