Jyväskylästä tuli suuri kampus

Kauniilla nimityksillä on aina harhautettu, mutta rikosseuraamuslaitoksen viimeviikkoinen tiedote hätkähdytti.

– Rikosseuraamuslaitoksen Jyväskylän kampuksen sijoittumisesta sopiminen etenee, laitos tiedotti kankeakielisesti.

Tiedotteesta kyllä selvisi, että kyse oli Laukaan avovankilan sijoittamisesta uuteen paikkaan. Mutta miksi vaikea nimi selkeälle asialle?

Minulla ei ole mielipidettä vankilan paikasta, mutta hämäävä kielenkäyttö yleensä antaa epämääräisemmän kuvan asioista kuin asioiden sanominen suoraan. Sinänsä itse asiaa näytetään vievän eteenpäin avoimin kortein, kun kaavailut tuotiin julki hyvissä ajoin. Lisäksi kaupunkilaisille järjestetään tiedotustilaisuuksia.

Kampus tarkoitti ainakin ennen korkeakoulualuetta eli yliopiston tai muun korkeakoulun aluetta ja sen rakennuksia.

 

Kampus-nimen käyttö on Jyväskylässä laajentunut niin, että kaikki alueet ovat pian jonkin sortin kampuksia. Kun ei keksitä muuta, annetaan nimeksi kampus. Tauti on yleinen: esimerkiksi Oulussa ja Kajaanissa liitetään nimen kuin nimen osaksi polis, kun ei keksitä muuta.

Jyväskylässä on yliopiston ja ammattikorkeakoulun pääkampusten lisäksi luovaa kampusta, Harjun kampusta, Viitaniemen kampusta, sairaalakampusta, minikampus-opetusklinikkaa, Hippoksen kampusta ja ties mitä kampuksia. Osa on perusteltuja, osa ei.

Moniin nimiin kampus sopii taustansa vuoksi, kuten Kampus Kinoon ja Kampus Kustannukseen. Futsalista tunnettu Kampuksen Dynamokin maistuu hyvältä nimeltä.

Jostakin kampus on myös poistunut. Ylioppilaskunta lopetti runsas vuosi sitten Kampus Kirjan ja myi Kampus Datan osake-enemmistön, jolloin yhtiön käyttämä nimi vaihtui. Kampus-nimeä hyödyntävää yritystoimintaa edustaa nykyisin Hotel Pension Kampus.

Toki muuallakin kampustellaan. Esimerkiksi Kokkolasta löytyy Kampushalli-niminen liikuntahalli.

 

Humisevan harjun hyvin epävirallisessa nimistötyöryhmässä heräsi jo pelko siitä, etteivät kampukset tähän jää. Näemmekö vielä Jyväskylän keskustan pysäköintikampuksen, Seppälän ostoskampuksen tai kaupungintalokampuksen? Tuleeko Lutakon aukiosta olohuonekampus? Tai sitten Asema-aukiolle siirtyvästä torista tulee Kauppatorikampus. Puuppolaan sopii rallikampus. Kaikki matkailukohteet olisivat matkailukampuksia.

Kääntyisikö maailmankuulu arkkitehti Alvar Aalto haudassaan, jos Valtiontalosta ja sen viereisestä kulmatontista alettaisiin käyttää nimitystä Valtiontalon kampus? Ja löytyykö lopullinen kampus Seppälänkankaalta?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.