Käänteistä logiikkaa

Yhdysvalloissa meneillään olevat esivaalit jäävät historiaan ainakin siitä, että gallupit ovat olleet koko ajan väärässä.

Iowan voiton piti mennä Hillary Clintonille ja New Hampshiren Barack Obamalle, mutta kävikin juuri päinvastoin. Michiganissa republikaanien John McCainin piti tiistai-iltana yltää niukasti ykkössijalle, mutta Mitt Romneyn kannattajat olivatkin toista mieltä: Romney selätti McCainin peräti 10 prosenttiyksikön erolla.

Erot ovat hämmentävän suuria. Aivan kuin amerikkalaisäänestäjät olisivat halunneet näpäyttää gallup-nikkareita, joiden ennusteet ovat niin monesti päässeet ohjailemaan vaalien kulkua.

Mielipidemittauksia kannattaisikin ehkä jatkossa tulkita siten, että ykkös- ja kakkossijoille yltäneiden ehdokkaiden paikkaa vaihdettaisiin aina automaattisesti.

Esimerkiksi republikaanien puolella tuoreimmat gallupit väittävät nyt, että McCain voittaisi kolme seuraavaa esivaalia, jotka pidetään Etelä-Carolinassa (19.1.), Nevadassa (19.1.) ja Floridassa (26.1.). Jos kakkosena oleva nimi onkin todellinen voittaja, Etelä-Carolina menisi Mike Huckabeelle, Nevada Rudy Giulianille ja Florida Romneylle tai Giulianille.

Demokraattien vaaleissa Obama on kyselyiden mukaan voittamassa sekä Etelä-Carolinan että Nevadan - jälkimmäisen tosin hyvin niukasti - mutta jäämässä altavastaajaksi tärkeässä Floridan osavaltiossa, jossa Clintonin ennustetaan jyräävän.

Käänteiseen logiikkaan luottavan tarvitsee vain vaihtaa nimien paikkoja.

Mielipidekyselyjen suurin heikkous on siinä, että ne vanhenevat heti kun uusi esivaalitulos tulee. Esimerkiksi McCainin nykyinen gallupkuninkuus selittynee pitkälti sillä, että tuoreimmat kyselyt on tehty New Hampshiren esivaalia seuranneina päivinä.

Luotettavuutta arvioitaessa kannattaa muistaa sekin, että Yhdysvalloissa vaalikyselyt nojaavat usein todella pieniin, jopa alle 400 hengen otoksiin. Suomalaisessa puoluegallupissa normaali otos on 2 500 hengen luokkaa.

Kyselyjen seuraaminen on joka tapauksessa hauskaa viidettä, jos Amerikan sisäpolitiikka sattuu kuulumaan kiinnostuksen kohteisiin. Seuraavaksi voidaan päivitellä sitä, miten väärässä gallupit olivat niin sanotun supertiistain suhteen. Silloin, 5. helmikuuta, on liikkeellä peräti parikymmentä osavaltiota ja niiden joukossa ne kaikkein väkirikkaimmat.

Viime viikolla tehtyjen kyselyiden mukaan Rudy Giuliani olisi nousemassa supertiistain voittajaksi ainakin kotikulmillaan New Yorkissa ja New Jerseyssä. Georgia taas olisi menossa baptistipastori Huckabeelle. Demokraattien puolella Georgia olisi jäämässä Obaman käsiin, Clintonin viedessä New Yorkin ja New Jerseyn.

Kaikista muistakin supertiistain osavaltioista on tehty omia kyselyjä, mutta niiden varaan ei voi paljon laskea, sillä ne ovat kaikki viime vuoden puolelta. Ainoa kenties mainitsemisen arvoinen asia on se, että viime päivien republikaanisuosikille John McCainille ei ollut supertiistaina luvassa ensimmäistäkään voittoa.

Yhdysvaltain presidentinvaalien galluptiedot on koottu internetissä osoitteeseen: http://www.usaelectionpolls. com/

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen ulkomaantoimittaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.