Käräjäoikeus Jyväskylälle

Oikeusministeriön asettama neuvottelukunta lopettaisi puolet maan käräjäoikeuksista. Neuvottelukunnan mietinnön mukaan tähän on mentävä, koska valtiovalta vaatii kuuden miljoonan euron leikkauksia oikeusministeriön alalta.

Jos ehdotukset toteutuvat, vauhti on kovaa. Kolme vuotta sitten käräjäoikeuksien määrää leikattiin 51:stä nykyiseen 27:ään.

Neuvottelukunnan jäsen, Keski-Suomen käräjäoikeuden laamanni Tapani Koppinen jätti ehdotukseen eriävän mielipiteensä. Koppisen toimintaa on tervehdittävä kunnioituksella. Hän kiinnitti huomioita oikeaan asiaan eli siihen, että Suomi on laaja maa. Etäisyyksistä tulisi kohtuuttomia, jos käräjäoikeuksien määrä puolitettaisiin.

Neuvottelukunnan ajattelussa käräjäoikeuksien ja poliisilaitosten tuleva aluejako voisi olla sama. Käytännössä se on vaikeaa, mutta tähän tulisi neuvottelukunnan mukaan pyrkiä.

Suomeen on tulossa 12 poliisilaitosta. Esimerkiksi Keski-Suomesta loppuu oma poliisilaitos, kun se yhtyy Pirkanmaan kanssa suureksi laitokseksi.

Poliisihallintoa uudistettaessa toisteltiin monta kertaa, että hallinnon sijoittumisella ei ole merkitystä. Hallinnon keskittäminen vapauttaa poliiseja kenttätyöhön. Valtionhallinnon keskittämisessä kokemukset ovat olleet usein päinvastaisia.

Keski-Suomen ja Pirkanmaan yhteisen poliisilaitoksen pääpaikka tulee Tampereelle. Jos hallinnon sijoittumisella ei ole merkitystä, pääpaikka olisi voinut aivan hyvin tulla Jyväskylään, vaikka Tampere on suurempi kaupunki.

Jos käräjäoikeuksia joskus karsitaan, Keski-Suomen ja Pirkanmaan yhteinen käräjäoikeus kuuluu Jyväskylään. Se on kohtuullista ja oikeudenmukaista.

Suomea jaetaan nyt suurten keskusten alustamaihin. Jyväskylä ja Keski-Suomi ovat tässä jaossa menestyneet huonosti. Jotakin on mennyt länteen, jotakin itään ja jotakin etelään.

Hallituspuolueiden tamperelaiset, turkulaiset, kuopiolaiset ja oululaiset edustajat ovat pitäneet valtaa.

Onko tamperelainen Jukka Gustafsson (sd.) vahvempi ministeri kuin jyväskyläläinen Henna Virkkunen (kok.)? Entä mitä tekee kokoomuksen puoluehallituksessa Pauli Partanen? Entä SDP:n puoluehallituksessa Susanna Huovinen?

Näytöt ovat nyt huonoja. Keski-Suomi ja Jyväskylä ovat olleet häviäjä. Ikävä on todeta, että vallassa olevien puolueiden vaikuttajat eivät ole työssään onnistuneet.

Keski-Suomen kannattaa pyrkiä olemaan Savojen ja Päijät-Hämeen suuntaan yhteistyössä. Tampereen takamaaksi ei kannata haluta.

Vihtavuoren ruutitehtaan kohtalo on vielä auki. Tilanne näyttää hieman valoistuvan. Norjalainen Nammo Lapua Oy neuvottelee tehtaasta mutta valtiovaltaa ehkä tarvitaan.

Työministeri Lauri Ihalaisen (sd.) ja puolustusministeri Carl Haglundin (r.) toivoisi ottavan tilanteen vakavasti. Hallituspuolueiden keskisuomalaisista kansanedustajista Sinuhe Wallinheimo (kok.) on asiassa ollut aktiivinen.

Valtion silottelu on perusteltua, sillä ruuti on myös maanpuolustuskysymys. STX-tukien tavoin valtio voisi hankkia tehdasalueen maan ja antaa toiminnan kehittämiseen innovaatiotukea.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.