Kärkitason joukkueeksi. Pysyvästi.Mission 2007. JYP:n keväällä 2004 lanseeraama projekti oli toki kunnianhimoinen, mutta kun homma ei mennyt niin sanotusti lapaan, tuli tehtävästä taakka. Ja irvileukojen loputon murjaisujen lähde.

"Hiroshima 45, Tshernobyl 86, Windows 95, Mission 07", lohkaisi muuan nimimerkki kiekkoväen suosimalla keskustelupalstalla.

Kaikessa brutaaliudessaankin lohkaisu nauratti ainakin allekirjoittanutta, vaikkakin Hiroshima 45 meni projektin toteuttajan kannalta aika lailla niin kuin oli suunniteltu. Muut ovatkin sitten karkeita epäonnistumisia.

Tietysti JYP voi vielä kiivetä SM-liigan runkosarjassa sijalle kymmenen. Sen jälkeen se voi selvittää tiensä puolivälieriin. Mutta vaikka JYP hilaisi itsensä välieriin, voi seuran 2007-projektin huoletta sanoa menneen kiville.

"JYP 2007 on projekti, jonka tavoitteena on nostaa JYP pysyvästi jääkiekon SM-liigan kärkitason joukkueeksi, niin urheilullisesti kuin taloudellisestikin", seura linjasi huhtikuussa 2004.

Keväällä 2005 JYP putosi säälipleijareissa Tapparalle. Viime keväänä hurrikaanipaidat kippasi Blues. Tänä keväänä JYP:n kausi saattaa päättyä runkosarjaan.

Kumpaankin playoff-sarjaan sisältyi toki saman päätuomarin - Reijo Ringbomin - tekemä räikeä oikeusmurha, mutta se ei ole oleellista. Oleellista on se, että "SM-liigan kärkitason seura" ei pelaa säälipleijareissa. Sellaisen seuran pelit jatkuvat keväisin suoraan puolivälieristä.

Mission kestäessä JYP:n avainpelaajista ovat lähteneet maailmalle Jarkko Immonen, Antti Virtanen, Jari Korhonen, Jaakko Uhlbäck, Tommi Kovanen, Janne Hauhtonen, Steve Martins sekä tietysti työsulkupelaajat Duvie Westcott ja Jody Shelley. Menetyksiksi voi lukea myös kakkosvalmentaja Ari Salon ja pelaajarekrytoinnin koordinaattori Jukka Holtarin.

Samaan aikaan JYP:n hankinnat pääsarjatasolta ovat olleet Johannes Alanen, Pekka Tuokkola, Ilari Filppula, Riku Rahikainen ja Tuomas Vänttinen. Näistä ainoastaan Filppula ja Vänttinen ovat pelaajia, joista on käyty todellista kilpajuoksua.

Eräs projektin tavoitteista oli kasvattaa JYP:in imua paluumuuttajien keskuudessa. Mission aikana omista kasvateista kotiin ovat palanneet Sinuhe Wallinheimo, Miska Kangasniemi sekä Salon kakkosvalmentajana korvannut Risto Kurkinen. Hyvä tietysti näinkin, mutta samaan aikaan maailmalla kiekkoilee esimerkiksi Kalle Koskisen, Jyrki Välivaaran ja Timo Vertalan kaltaisia kokeneita ammattilaisia, joiden siviilipuolen asiat ja perhetilanne voisivat periaatteessa puoltaa kotiinpaluuta. Vaan eipä ole näitä herroja Hippoksella näkynyt.Menestymättömyyden oikeutus


Mission 2007 on näyttäytynyt monelle keskisuomalaiselle kiekkofanille projektina, joka alkoi keväällä 2004 ja jonka piti päättyä mitaliin kolme vuotta myöhemmin. End of story.

Näinhän asia ei ollut. Tavoite asetettiin paljon korkeammalle, kuin yhteen satunnaiseen mitaliin.

SM-liigan kärkitasolle. Pysyvästi.

Viime kevään finalistit ovat mainio vertailukohta. Ässät oli satunnainen mitalisti, joka ei välttämättä pelaa pudotuspelejä seuraavaan 5-10 vuoteen. HPK on pysyvästi kärkitason seura. Kerhon voi luottaa olevan vähintään puolivälierissä seitsemänä keväänä kymmenestä. Kerho myös pystyy paikkaamaan menetyksiään rutinoituneilla liigapelaajilla ja kalastamaan riveihinsä yksittäisiä MM-tason huippunimiä.

JYP:n projektin onnistumista tai epäonnistumista ei voi mitata tämän kauden menestyksen perusteella. Parempaa osviittaa antaa se, millaisista lähtökohdista JYP lähtee kauteen 2007-08 ja edelleen kauteen 2008-09. Och så vidare.

Pystytäänkö pelaajamarkkinoilla kärsityt menetykset paikkaamaan ja pystytäänkö joukkuetta ihan oikeasti vahvistamaan? Onko jalkeilla joukkue, jolta voi realistisesti vaatia pääsyä kuuden sakkiin? Vai ollaanko liikkeellä nipulla, jolle kymmenes sijakin tekee tiukkaa?

Viisitoista vuotta sitten JYP oli mestariehdokas, jossa pelasi kentällinen maajoukkuemiehiä. Se kävi kalliiksi, liian kalliiksi. Sen jälkeen on menty taloudellisten madonlukujen taakse piiloon.

"Rahalla emme voi kilpailla..."

"Jyppi on hyvä paikka kehittyä..."

Usein kuultuja fraaseja - ja ongelman ydin. Näillä lauseilla haetaan oikeutus menestymättömyyteen jo ennen kuin kausi ehtii alkaa. Näitä lauseita on toisteltu jo toistakymmentä vuotta.

Näillä lauseilla JYP:stä ei tule ikinä pysyvästi SM-liigan kärkitason joukkuetta.Majava miehekseen


JYP maksaa tällä kaudella pelaajilleen yhteensä 900 000 euroa. Sopimuspelaajia on tällä hetkellä 28. JYP-pelurin keskipalkka on siis reilut 32 000 euroa kaudessa. Se on noin puolet liigapelaajan keskipalkasta. Jos ajatellaan, että viisi kovapalkkaisinta jyppiläistä lohkaisee potista noin 400 000 euroa, jää lopuille jaettavaksi vajaat 22 000 euroa per äijä. Tekisitkö sinä kuusipäiväistä työviikkoa kovan paineen alla alle 2000 euron kuukausipalkalla?

Karu totuus on, että pysyvästi SM-liigan kärkitasolla pelaava seura maksaa pelaajilleen vähintään tuplasti sen, mitä JYP. Tällä hetkellä kuuden sakissa olevista joukkueista pienin pelaajabudjetti on HPK:lla, 1,55 miljoonaa euroa. Senkin voi tosin olettaa ylittyvän Billy Tibbettsin ja David Moravecin palkkaamisten myötä.

Pelaajabudjetin tuplaaminen ei onnistu kuin rajusti sponsorituloja kasvattamalla. Sponsorituloja puolestaan ei pysty kasvattamaan rajusti kuin haalimalla kimppaan isoja firmoja, jotka lyövät tiskiin paksuja setelitukkoja. Kaiken lisäksi samaan aikaan pitäisi pystyä pitämään kiinni niistä pienimmistä puroista.

JYP pestasi joulun alla markkinointijohtajaksi maakunnan kiekkoikoneihin luettavan Kari Tynin. Hetkeä myöhemmin markkinointipäällikkö Joni Vesalainen siirtyi jalkapallon puolelle JJK:n seurajohtajaksi. Näin miesvahvuus JYP:n markkinointiosastolla pysyi samana, kun Vesalaisen seuraajaksi nostettiin yhteyspäällikkönä toiminut Andy Kivelä.

Tynin kortit JYP-markkinoinnissa ovat vielä kääntämättä. En epäile yhtään, etteikö hihasta löytyisi muutamaa merkittävääkin ässää. Mutta nähdäänkö arvokkaasti harmaantunut viisikymppinen herrasmies tekemässä kauppaa ihan ruohonjuuritasolla, siellä, missä joku ostaa metrin kaukalonlaitaa ja kaksi kausikorttia.

Ne pienet purot taitavat jäädä Kivelän harteille. Siinä puroverkostossa Andy saa olla aikamoinen majava miehekseen, jos onnistuu värkkäämään padon, josta yksikään pisara ei vuoda läpi.

Lupaus


Lopuksi vielä yksi lupaus. Lupaan ja vannon pyhästi, että Mission 2007 -projektin kommentoiminen päättyy osaltani tähän.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.