Kärsivällisyys auttaa rakkauden alussa?

Herään seitsemältä, venyttelen, juon vettä ja käyn suihkussa. Muromyslin, maitohappobakteeritabletin ja hampaidenpesun jälkeen ohitan haukkuvat koirat kujalla.

On tämänkertaisen Rion-matkani toinen päivä ja yllätän kaikki menemällä heti lentokentälle liittovaltion poliisilta hakemaan lehtimiesviisumini. Se täytyy joka tapauksessa tehdä 30 päivän kuluessa maahan saapumisesta.

Koetan muistaa ottaa kaikki mahdollisesti tarvittavat dokumentit mukaan. Viime vuonna unohdin maahansaapumiskuitin turistiviisumihakemuksesta. Silloin jouduin palaamaan kämpille.

Käppäilen mukulakivetystä pitkin mäkeä alas. Kohta valkoinen pakettiautovolkkaribussi kolistelee luokseni ja ottaa minut kyytiinsä. Olin edellisenä iltana kysynyt tutulta portieerilta tietä. Nyt on helppo suunnistaa rantaan päin, ylittää pari katua, varoen toki verrattain vilkasta liikennettä, ja paikallistaa sopivalta näyttävä lentobussipysäkki.

Polícia Federalin toimistossa on kuhinaa. Menen tiskille, ei tarvitse jonottaa kuin hetken. Kerron, että tulin hakemaan lehtimiesviisumiani. Halusin valita sanani tomerasti, ettei tulisi liian tossukkamainen vaikutelma. Reippaalla otteella saisi varmaan nopeaa palvelua.

Rutinoitunut virkailijamies ottaa rutinoidusti monistetun paperin esille. Mies merkkaa kohtia yksitellen ja selostaa minulle samalla rutinoidusti noin mattikyllösmäisellä nopeudella:

Requerimento-de-registro-atualização, documento-viagem-válido-xerox-das-folhas-usadas, dois-fotos-3x4-coloridas-com-fundo-branco, pedido-de-visto-consular-original...

Oletko aiemmin rekisteröity? Jaa et, siis tästä-taxas-G.R.U.-pra-estrangeiros-no-site-www.dpf.gov.br-código-140082-ja-140120-ja-tästä-lomakkeesta-täytät-tämän-kohdan-ja-tämän-ja-tämän-jatämänjatämänja...tulet-sitten-näiden-kanssa-takaisin-niin-jatketaan-okei?!

Kiitän virkailijaa.

Okei, mitähän nämä oikein tarkoittavat? Passikuvat ainakin unohdin. Pitääköhän tästä lähteä samantien kotiin ja tulla huomenna takaisin...

Lähden kuitenkin luottavaisena tekemään työtä käskettyä. Kysyvä löytää vai miten se oli...

Sieltähän ne löytyvät, passikuvat kopiokioskista, pankkiautomaatti, internet-kahvila lomakkeita varten, pankkiin maksamaan käteisellä, ja vielä kopiot kaikista mahdollisista kaavakkeista. Sitten taas odotussaliin. Nyt varmaan ihan kohta pääsen takaisin kotiin...

... Viisi tuntia myöhemmin...

Olen nauranut, kiukutellut, ihmetellyt ja jo melkein luovuttanut, kun kuulen tutun nimen: "Senhor Sami!" Saan passini hymyilevältä virkailijalta ja kiitän hymyillen.

Matkalla käytävässä tulee toisia virkailijoita vastaan: "Onnistuit saamaan? Onneksi olkoon!"

Hämmentyneenä menen bussipysäkille kohtalontovereiden seuraan odottamaan kyytiä takaisin kotiin.

Jaa että mistäkö rakkaus alkaa? Se lienee salaisuus, mutta kärsivällisyys kenties auttanee etsimisessä.

Kirjoittaja on toimittaja ja soittaja, joka viettää Suomen ilmastonmuutostalvet Brasiliassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.