Käsi, joka johtajaa heiluttaa

Rekisteröidyin netissä sekä Barack Obaman että John McCainin kannattajaksi, koska ajattelin näin saavani hyödyllistä lisätietoa Yhdysvaltain presidentinvaaleista. Tiedon sijaan kampanjat ovat lähettäneet viestejä, joissa lähinnä haukutaan vastaehdokasta valehtelevaksi mulkvistiksi, joka pitäisi ensi tilassa karkottaa kumiveneellä Kuubaan.

Jenkkikampanjoiden suunnittelijat ovat ammatti-ihmisiä, jotka pystyisivät nostamaan islaminuskoisen henkilön paaviksi. Suomessa ei lokakuisten kuntavaalien suhteen ole vastaavaa ongelmaa. Eri puolueiden ontuvia vaalistartteja seuratessani mieleeni tuli Koraanin sijaan Raamattu. Täkäläiset puolueiden vaalivastaavat kun eivät näytä tietävän, mitä tekevät.

RKP teki tähänastiset pohjat palkkaamalla neuvonantajakseen Sampo Pankin entisen pomon Björn "Nalle" Wahlroosin. Nallen kädenjälki alkaa jo näkyä, sillä RKP:n nettisivujen toimimisessa on kuulemma ollut viime aikoina ongelmia.

Yksi merkki kuntavaalien lähestymisestä ovat internetin vaalikoneet. Niiden ongelma on, että vastaustilanteessa sekä ehdokkaan että sitä etsivän äänestäjän tulisi olla rehellisiä. En usko esimerkiksi Tony Halmeen kertoneen ennen vuoden 2003 eduskuntavaaleja, että ekana lomapäivänä ammuskelen ensin keskellä Helsinkiä, teen sen jälkeen 20 muuta rikosta ja lopuksi vajoan koomaan. Halme tosin valittiin Helsingin kaupunginvaltuustoon vuonna 2004 tästä huolimatta. Silloinkin Halme jätti vaalikoneessa kertomatta, että hitot minä niissä valtuuston kokouksissa käyn, eroan heti jahka joku kertoo, miten se tehdään.

Diktaattorien ei tarvitse jännittää vaalien tuloksia, sillä he voivat itse päättää kaikesta. Pohjois-Korean edesmennyt Kim Il-sung määräsi vuonna 1977 maan suurimman urheilustadionin nurmikon vaihdettavaksi, koska muovinen tekonurmi oli hänen mielestään parempi pelialusta. Tarina ei kerro, mitä stadionin varsinaiselle ruohomatolle tapahtui. Todennäköisesti se syötiin.

Pohjois-Korean nykyinen päämies Kim Jong-il ei ilmaantunut viime viikolla vilkuttamaan armeijan paraatille, mikä käynnisti huhumyllyn hänen sairastumisestaan. Tosin eipä konkurssikypsien maiden johtajien terveydentila yleensä parane siitä, että he jalkautuvat nälkäisen ja aseistetun kansan keskuuteen.

Valtaistuin on yksi suosituimmista mahdin symboleista. Kun Venäjän presidentti Dmitri Medvedev ilmoitti maansa tunnustavan Abhasian ja Etelä-Ossetian itsenäisyyden, hän istua pönötti suuressa tuolissa selkä jäykkänä kuin vatsastapuhujan käsinukke, jolla on isäntänsä käsi takapuolessa. Tulkitsin tämän merkiksi siitä, että todellinen valta Venäjällä on viime kädessä Vladimir Putinilla, missä hänen kätensä sitten ikinä sijaitseekaan.

Putin voisi piruuttaan tarjota halpakorkoista lainaa Yhdysvalloille. Jenkkipankit ovat pahassa kriisissä toimittuaan viime vuodet tavalla, joka saa rahan vessasta alas vetämisen näyttämään järkevältä sijoitustoiminnalta. Putin voisi vaikka tarjoutua ostamaan sen Georgian, joka ei vielä ole täynnä venäläissotilaita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.