Käsittämätöntä rattiraivoa Muuramessa

Seuraavaksi tositarina liikenteestä tältä viikolta.

Muuramelainen tuttuni on ajamassa etelästä kotiaan kohti iltayhdeksän aikoihin. Ollaan jo lähellä, kotikunnan turvallisessa syleilyssä. Ysitiellä Verkkoniemen liittymän kohdalla tuttuni hidastaa vauhtia, koska edessä näkyy vasemmalle kääntymässä oleva auto.

Yhtäkkiä takapeilistä näkyy huomattavalla vauhdilla lähestyvä musta pakettiauto, joka ei näytä jarruttavan yhtään.

Ja toden totta: paku sujahtaa nasta laudassa tuttuni ja kääntyvän auton välistä, samalla kun vastaan tulee rekka. Omalle kaistalleen kaahari ehtii viime tingassa.

Tuttuni primäärireaktio on painaa äänitorvea ja vilkutella valoja: perkeleen hullu, katso vähän miten ajat!

Mustan pakettiauton kuski reagoi mielenilmaisukseen vetämällä liinat kiinni ja pysäyttämällä kulkupelinsä Ysitielle tuttuni eteen. Autosta tulee puoliksi ulos arviolta kuusikymppinen ukko, joka karjuu ja pui nyrkkiä.

Tuttuni ei vastaa soidinkutsuun ja pysyy autossa. Paku lähtee liikkeelle, mutta sen kuski viittilöi käsi ikkunasta ulkona heiluen, ilmeisesti viestinään että ”nyt tien poskeen parkkiin niin katsotaan kuka on näiden teiden kuningas”.

Hetken päästä Muuramen keskustan liittymän kohdalla ukkeli pysäköi autonsa uudestaan ja heiluttelee räpyläänsä tutulleni. Tämä kuitenkin ajaa muina miehinä ohitseen liittymästä sisään ja jatkaa kotiinsa. Raivotautinen pakettiautomies ei seuraa perässä.

Läheltä piti -tilanne ja sen jälkipyykki pyörivät tuttuni mielessä pitkään. Mistä tällaisia vatipäitä oikein sikiää?

Jos tämä olisi tapahtunut Yhdysvalloissa, olisi rattiraivokohtauksen saanut kaahari nyrkin sijaan saattanut heilutella käsiasetta. Minä saisin silloin luonnostella tämän kolumnin sijaan tuttavani muistokirjoitusta.

Tämä maanteiden ässä kuuluu varmasti siihen ihmisryhmään, joka on omasta mielestään selvästi keskivertoa varmempi ja parempi kuski.

Ajokäyttäytymisen perusteella kilarikuskin mielestä joustava ajotapa on sellainen, jossa muu liikenne joustaa (eli väistää) oman tiensä kulkijaa. Tämän ajajatyypin mielestä paras paikka ohittaa on ylämäessä keltaisten viivojen kohdalla.

Tai tarkemmin: ohi pitää päästä aina ja heti, kun oman konepellin eteen joku nopeusrajoituksia noudattava kuhnailija osuu.

Hei, sinä mustan pakettiauton kuljettaja. Jos tunnistit tästä itsesi, niin tee ihmiskunnalle palvelus. Myy autosi ja lahjoita rahat hyväntekeväisyyteen. Sen jälkeen marssit lähimmälle poliisiasemalle ja annat ajokorttisi pois.

Pyydä samalla, että lyövät vähän pampulla. Edes pikkaisen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.