Könttä ja keskustan kahina

Melkein tuli keskustanuorten puheenjohtajuus Keski-Suomeen. Jyväskylän ylioppilaskunnan puheenjohtaja Joonas Könttä hävisi tiukan äänestyksen rovaniemeläiselle Teppo Säkkiselle 132–104. Jos vastassa olisi ollut joku muu alkukierroksen neljästä ehdokkaasta, Könttä olisi ehkä noussut puheenjohtajaksi.

Köntästä voi silti tulla keskustan tulevia näkyviä poliitikkoja.

Keski-Suomessa on tilaa nousevalle nuorelle poliitikolle. Keskustan listoilla uutta poliittista tähteä ei ole ollut muutamiin vuosiin.

Mauri Pekkarinen on ollut keskustan kiintotähti yli kolme vuosikymmentä. Hän pyrkii todennäköisesti eduskuntaan myös seuraavissa vaaleissa. Tahtoa ja virtaa on, ja koko elämä on ollut politiikan tekemistä.

Pekkarinen on julkisesti Köntän tukijalistalla.

Nuoren polven nousevia miespoliitikkoja ei ole Keski-Suomesta tullut viime vuosina. Aikanaan Timo Reina (nykyisin Hämeen maakuntajohtaja) ja Sami Kettunen (nykyisin it-yrityksen toimitusjohtaja) olivat potentiaalisia kansanedustajia, mutta Kettunen valitsi sitten oman yritystoiminnan ja kuntapolitiikan. Reina lähti poliittisen avustajan tielle.

Lieksalaislähtöinen Könttä tuli opiskelemaan Jyväskylään 2009. Köntän kannalta aika tekee hänen eteensä työtä. Vielä vuosikymmen sitten Pekkarisen seuraajapolvelle ei oikein ollut tilaa, mutta nyt tämä aika alkaa jo lähestyä. Toinen mahdollisuus on keskustan opiskelijaliiton ex-puheenjohtaja, pylkönmäkeläinen Petri Honkonen. Hän on Saarijärven valtuuston varapuheenjohtaja.

Maakunnassa keskustellaan myös lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aulan paluusta politiikkaan ja eduskuntavaaliehdokkaaksi Viitasaarelta.

Köntän tapaan toinen pohjoiskarjalaislähtöinen (Joensuusta) ja opiskelun kautta jyväskyläläistynyt Touko Aalto saattaa olla vihreiden ensimmäinen kansanedustaja maakunnasta. Ainakin Aalto on tehnyt paljon töitä sen eteen.

Petri Neittaanmäki hamuaa paluuta politiikkaan. Hän huudatti itsensä Jyväskylän keskustaseuran ehdokkaaksi. Keskustaseura ehdottaa keskustan Keski-Suomen piirille Neittaanmäen asettamista ehdolle eduskuntavaaliehdokkaaksi.

Jyväskylän keskustaseura on ollut Neittaanmäen tukiyhdistys. Siksi kannanotto ei ole yllätys.

Jonkin verran säpsäyttävää on kuitenkin se, että keskustaseura kritisoi nykyisen ja edellisen hallituksen keskisuomalaisia ministereitä Keski-Suomen asioiden huonosta ajamisesta. Edellisessä hallituksessa ministerinä oli keskustan Pekkarinen.

Neittaanmäki on profiloitunut Paavo Väyryseen ja yleensä oppositiokeskustalaiseen väkeen.

Jännittävä oli myös keskustaseuran tiedotteen otsikko: ”Maakunnan edunvalvonnan tasoa on nostettava”.

Siitä syntyy tahatonta komiikkaa. Neittaanmäen isän (professori Pekka Neittaanmäki) elämänkumppani on maakuntajohtaja Anita Mikkonen. Maakuntajohtaja on maakunnan edun ykkösedistäjä.

Keskusta on vakiinnuttanut mielipidetiedusteluissa suurimman puolueen aseman. Eduskuntavaaleihin on vielä pari vuotta, mutta selvästi vaaliasetelmat jo alkavat hahmottua. Keskustassa gallupit ovat myös luoneet lievää vaalihenkeä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.