Kaapista ulos

No niin. JYP:n joulupaketista kuoriutui Kari Tyni, markkinointijohtaja. Hyvä niin.

JYP on ollut kaksi vuosikymmentä seuran mukana kulkeneelle selostajalegendalle jo kauan eräänlainen salarakas, jos tällainen termi tässä yhteydessä sallitaan. Muutaman viime vuoden ajan Tyni on auttanut JYP:iä viestintään liittyvissä asioissa ja ollut tärkeä neuvonantaja toimitusjohtaja Jukka Seppäselle. Seppänen tuskin kuuntelee kenenkään mielipiteitä yhtä herkällä korvalla kuin Tynin. Siksi tämä kaapista ulos tuleminen lämmittää journalistin sydäntä. Tyni ei ole enää minkäänlainen harmaa eminenssi, vaan ihan rehellisesti työnantajansa etua ajava JYP Jyväskylä Oy:n markkinointijohtaja.

Jyväskylässä ja Keski-Suomessa ei ole montaa liike-elämän vaikuttajaa, joille Tynin nimi ei olisi tuttu. Tyni toimi radio Jyväskylän ensimmäisenä päätoimittajana vuosina 1985-90 ja sen jälkeen viestintäyrittäjänä 16 vuotta. Itse asiassa, mies on tuttu monella sektorilla läpi koko Suomen, sen verran laaja on ollut "Ahdinkadun kultakurkun" toimenkuva parinkymmenen vuoden aikana. Toimittaja, tuottaja, tapahtumaohjaaja. Ja niin edelleen. Niin, ja kauan, kauan sitten myös missikisojen juontaja.

Tynillä on pitkältä ajalta laajat suhteet suomalaiseen talouselämään, urheilupiireihin ja mediaan. Voi olla, että markkinointijohtajan palkka hipoo liigapelaajan keskipalkkaa, mutta toisaalta veikkaan, että Tyni ehtii myydä JYP:iä vuosipalkkansa verran jo ennen kuin aloittaa seurassa päätoimisena ensi huhtikuussa.

Vaikka nuoruuden vimmaa ja innokkuutta ylikorostetaan työelämässä, ja isoillekin palleille nousee alle nelikymppisiä julleja, istuu yllättävän monen rahakirstun päällä vielä viisi-kuusikymppisiä patuja. Heille 51-vuotias Tyni on aikalainen, vertainen. Nuoremmille hän voi olla se setä, jota kuunneltiin pienenä radiosta. Kumpaankin ryhmään kuuluvat avaavat kyllä ovensa ja keittävät kahvit, kun Tyni tulee kylään.

Kaukalossa JYP kellistää joskus myös SM-liigan suuria, mutta sponsorituloissa on tullut rajusti pataan keskikastiltakin. Tämän asian korjaamisessa Kari Tyni voi olla iso apu. Pentti Mikkilän vuoden 1999 potkujen jälkeen JYP on ollut nuorempien miesten temmellyskenttä. Tuolloin 53-vuotias toimitusjohtaja Mikkilä korvattiin vain 28-vuotiaalla Tomi Hassisella. Hassisen palkannut hallituksen puheenjohtaja Jukka Seppänen oli siihen aikaan 32-vuotias.

JYP:n pääomistaja Seppänen täyttää ensi helmikuussa 40 vuotta. Ilman tätä miestä Jyväskylässä ei ehkä enää liigakiekkoa pelattaisi. Silti on olemassa ovia, jotka eivät aukene Jukka Seppäselle.

Kari Tynille ne sen sijaan avataan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.