Kaavoitus jyrää meitin

Helsingin Sanomat kirjoitti noin kuukausi sitten yleiskaavavisiosta, jonka mukaan Helsingin sisääntuloväylät muutettaisiin tulevaisuudessa moottoriteistä bulevardeiksi. Ajomatka Kehä I:ltä keskustaan pitenisi laskevien nopeusrajoitusten myötä ajallisesti muutamilla minuuteilla.

Se on kova linjanveto – hidastaa nyt autoyhteyksiä keskustaan!

Kaupungin avaus kertoo Hesarin mielestä virastoissa tapahtuneesta vallanvaihdoksesta. Nykynäkemyksen mukaan lisäasunnot keskusta-alueella ovat kaupunkirakenteen kannalta sisääntuloväylien tehokkuutta tärkeämpiä.

”Meneillään on suuri suunnanmuutos kaupunkisuunnittelun periaatteissa”, lehdessä haastateltu kaupunkisuunnittelun professori Panu Lehtovuori Tampereen teknillisestä yliopistosta sanoi.

Samaan aikaan Jyväskylässä: kaupunki häätää 50 vuotta Urtinpohjassa kesäpaikkoja pitäneet ihmiset mökeistään, koska paperissa lukee ”virkistysalue”. Hankalassa rinnemaastossa sijaitsevalle alueelle ei ole tulossa mitään, mökeistä vain on päästävä eroon. Niin sanoo maakuntakaava. On siis tehty kaava ja sitten sanotaan, että ei me mahdeta mitään, kun kaava määrää.

Viimeksi viime viikonvaihteessa Suur-Jyväskylän lehdessä esiin noussut tapaus on kummallinen ja asettaa kaavoitusviranomaisen toiminnan perin hassunkuriseen valoon.

Kyse ei ole uudesta asiasta. Kaupunki on jalomielisesti jatkanut vuokrasopimuksia ensin vuonna 1997 ja uudestaan 2007.

Mutta nyt viraston tietokonetuoleissa ollaan jämyinä. Nyt riittää!

– Jo ensimmäisellä kerralla todettiin, että jatkoaika on viimeinen ja toisella kerralla, että se on vihon viimeinen, kaupungingeodeetti Erja Sarivaara puhisi Keskisuomalaisessa 28. elokuuta.

Hupaisinta on, että SJL:n jutun mukaan päätösasiakirjassa häädön syyksi mainitaan jo vanhentunut jätevesiasetus, mutta yleiskaavapäällikön mielestä se ei liity asiaan mitenkään.

Helsingin Sanomien haastattelema professori Panu Lehtovuori on kiintoisa hahmo, eikä vähiten siksi, että hän on professori Lehtovuori. Mies on tunnut tunnetuksi paljolti kaupunkitilan liikettä koskevan tutkimuksensa ansiosta.

Lehtovuori oli Suomessa eturintamassa puhumassa nyt kovasti muodikkaasta pop up -ilmiöstä. Hänen ajatuksensa ovat moderneja ja korostavat yksilön vastuuta kaupunkitilasta, minkä vuoksi ne kenties kuitattaisiin ituhipin höpönlöpönä, jos ei mies olisi kaupunkisuunnittelun huippuosaaja.

Lehtovuori on seurannut mielenkiinnolla myös Kankaan alueen suunnittelua Jyväskylässä. Kangas on hieno esimerkki uudesta, asukkaita kuuntelevasta tavasta suunnitella kaupunkia. Harmi vain, että muut asiat Jyväskylässäkin tunnutaan hoidettavan vanhaan hyvään DDR-tyyliin.

Kaupunkisuunnittelun järjenvastaista kulmikkuutta seuratessa tulee mieleen, että ehkä professori Lehtovuori sittenkin on idealistinen ituhippi.

Ehkä on jo liian myöhäistä. Ehkä kyberpunk-scifin perusajatus on käynyt toteen ja ihminen on luonut järjestelmän, joka tekee elämästä mahdotonta. Se on tietokonejärjestelmän sijaan kaavoitus.

Kirjoittaja on sekatyöläinen ja Keskisuomalaisen avustaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.