Kahden gallupin kertomaa

Vaalienkeskustelu pyörii perussuomalaisten kannatuksen ympärillä. Sen vaalimenestystä arvioidaan ja ihmetellään. Mielipidetiedustelujen kiinnostusarvo on korkealla. Niistä luetaan pieniäkin siirtymiä.

Helsingin Sanomien tiistaisen gallupin mukaan perussuomalaisten kannatus on laskussa. Se vahvistaa viime viikosta MTV3:n tietoa. Ja ehkä Yleisradio julkistaa tänään omat tuloksensa.

HS-gallup kertoo, että kokoomus on suurin puolue. Keskusta ja SDP ovat lähes tasoissa.

Kannatusmittausten ennustearvo on nyt kysymysmerkki, vaikka ne ovat yleensä viime vuosien vaaleissa pitäneet hyvin kutinsa.

Toisinkin voi olla. Perussuomalaisten kaltaista yhden puolueen kannatuksen ja mahdollista äänestysprosentin nousua ei aiemmin ole nähty, joten tutkimusmenetelmät voivat heittää.

Luotettavuusriski ei ole mielipidekyselyjen ainoa ongelma. Kannatuskyselyt ovat jättäneet alleen aidot asiakysymykset.

VAALITILAISUUKSISSA on puhututtanut eläkeläisten taitettu indeksi. Työeläkkeiden sitominen elinkustannuksiin pudottaa eläkkeet hiljalleen palkkojen nousuvauhdista. Tämä koetaan epäoikeudenmukaiseksi. Aihe kertoo myös vaalitilaisuuksien aktiiviosanottajista.

Suomalaisten näkemyksiä yhteiskunnan ongelmista kysyttiin Keskisuomalainen tiistaina julkaisemassa mielipidekyselyssä. Sen mukaan työttömyys ja nuorisotyöttömyys (30 prosenttia) ovat pahin ongelma. Seuraavaksi listalle nousee kansalaisten eriarvoisuus (12 prosenttia) sekä talouskriisi (6 prosenttia).

Kyselyssä ihmisille ei tarjottu valmiita ongelmavaihtoehtoja vaan kukin nimesi ongelmat.

Kahden gallupin välissä on todellisuuskuilu. Puoluegallupeissa puhutaan voimasuhteista. Ja tämä asia on esille koko ajan julkisuudessa. Ihmisten mielestä taas oikea asia olisi työttömyys ja sen poistaminen.

METSÄKESKUSTEN keskuspaikasta päätetään vaalien jälkeen. Vahvimmat vaihtoehdot ovat Jyväskylä ja Joensuu. Jyväskylällä on hyvä sijainti ja kasvavan kaupungin dynaamisuus. Joensuussa on metsätieteellinen tiedekunta, metsäntutkimuslaitosta ja Euroopan metsäinstituuttia. Kolmas kilpailija Oulu jäänee kisassa varjoon.

Armeijan leikkaa vuoden kuluttua. Varuskuntia aiotaan lakkauttaa. Pääesikunnassa haluttaisiin pistää maakuntien varuskuntia kiinni. Keskisuomalaisten on ryhmityttävä Keuruun puolesta. Väli-Suomen itäisin varuskunta Kontioranta Pohjois-Karjalassa ansaitsee myös tukensa taistelussa.

NYKYISEN eduskunnan päättäjäisissä puhui pettyneen oloinen presidentti Tarja Halonen. Ulkoministeri Alexander Stubb (kok.) oli juuri loistanut Amerikassa, presidentti ei. Ja vaalitaistelukin taisi harmittaa.

Vieressä oli toinen hapan. Puhemies Sauli Niinistö (kok.) jätti eduskunnan. Presidenttiehdokkuutta hän ei vielä myönnä.

Jos onkin niin, että Niinistö menestyi Halosta vastaan anti-Halosena. Seuraavissa presidentinvaaleissa Halosta ei ole, joten Niinistö joutuisi menestymään omillaan. Ehkä eduskunnassa puhui kaksi tulevaisuuden ei-presidenttiä.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.