Kaikille ei kisa sovi

Harrastin aikoinaan kahta palloilulajia. Olin niissä melko hyvä. Pidin harrastuksistani. Olin menossa harjoituksiin hyvillä mielin. Mutta tätä idylliä ei kauaa kestänyt. Kasvoin vanhemmaksi. Minut siirrettiin isompien ryhmään toisessa lajissa. Se oli hyvä, pidin siitä ryhmästä. Mutta kasvettuani vielä vähän, päädyin kilpailemaan molemmissa harrastuksissani.

Siitä se alamäki alkoi. En ole enkä koskaan tule olemaan kilpaurheilija. Minusta ei ollut hauskaa kilpailla toisia vastaan tosissaan. Enkä ollut mielestäni tarpeeksi hyvä. Enää en mennyt harjoituksiin hymyssä suin. Aloin kaivata aikoja ilman kilpailua, ja sitä kautta aikoja ilman niin rankkoja harjoituksia, joita oli usein ja pitkään.

Jatkoin lajeja vielä jonkin aikaa. Lopulta molemmat putosivat pois, yksitellen. En oikein kuulunut joukkueeseen, enkä välittänyt kilpailemisesta.

On sääli, ettei omaa liikuntaharrastustaan pysty jatkamaan ilman kilpailua. Taitotason noustua yli tietyn rajan ajaudutaan kisaryhmään. Harrastaisin mielellään edelleen kumpaakin harrastustani, jos olisi isompien ryhmä ilman kilpailua. Totta kai pitäisi välillä pistää peli pystyyn, muttei tarvitsisi olla liian vakavissaan. Mielestäni leikkimielinen kilpailu on paljon hauskempaa kuin hiki päässä toisia vastaan taistelu.

On tietenkin toisia mielipiteitä asiasta. Monet pitävät kilpailusta ja ovat hyviä kilpaurheilijoita, ja totta kai kilpailusta kiinnostuneilla pitää olla mahdollisuus siihen. Toivoisin kuitenkin, että pidempään lajia harrastaneilla olisi mahdollisuus valita useammasta polusta. Tällaisen harrastusryhmän muodostaminen ei ehkä olisi helppoa käytännössä, mutta uskon kuitenkin että sellaiselle ryhmälle olisi kysyntää.

Olisi hauskaa kehittää omia taitoja erilaisissa harrastuksissa ilman kisamatkoja ja rankkoja treenejä. Harjoitukset kerran tai pari viikossa, kestoltaan alle kaksi tuntia, eikä loppumisajan tarvitsisi olla kello 21 väärällä puolella.

Kirjoittaja aloittaa ensimmäisen vuotensa Jyväskylän normaalikoulun lukiossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.