Kaikki kohut samassa paketissa

Koskapa palstanpitäjä on lausunut liudan mielipiteitä viime aikoina jääkiekon ympärillä velloneesta ”väkivalta”kohusta blogissaan, hän ei tohdi jauhaa samaa asiaa tällä palstalla.

Paitsi sen, että kun kiekkokaukaloiden tapahtumiin ovat ottaneet kantaa muun muassa valtakunnan ylin poliisiviranomainen, apulaisvaltakunnansyyttäjä, lastensuojeluviranomainen ja tasavallan presidentti, niin kaikki suhteellisuudentaju valtakunnasta on näköjään kadonnut. Ja myös apulaisvaltakunnasta.

Onneksi hiihtomaailmasta kuuluu jälleen kerran kummia. Tai kummia ja kummia. Eilen Suomessakin esitetty ruotsalainen doping-dokumentti Uppdrag Granskning ei sinänsä paljastanut mitään uutta ja järisyttävää. Aihetodisteita norjalaisten huippuhiihtäjien, muun muassa Björn Dählien, epon käytöstä dokkari toki tuo julki, mutta ne ovat vain aihetodisteita.

Valitettavasti.

Vaikka samapa tuo. Jos norskit haluavat uskotella ja uskoa, että juuri heidän hiihtäjänsä sivakoivat putipuhtaina dopingilla kyllästetyssä 1990-luvun hiihtomaailmassa, niin siitä vaan. Että Björn Dählie rouhi täysin suvereeniin tapaan 29 olympia- ja MM-mitalia samaan aikaan, kun edesmennyt Mika Myllylä pystyi epon voimin vain viiteentoista. Tämä on omalla tavallaan jopa hellyttävää.

Käryn käryä ei ole tullut, mutta sillä, että FIS:n lääketieteellistä komissiota on johtanut (ja johtaa vissiin vieläkin) norjalainen Inggard Lereim, ei tietenkään ole mitään tekemistä asian kanssa.

Mutta kenties norjalaiset ovat saaneet mitä halusivatkin? He dominoivat maastohiihtoa täydellisesti, vailla riskiä käryämisestä, joka taas vaanii alati muiden maiden hiihtäjiä.

Val di Fiemmessä vuonomaan palkintokaappiin on kärrätty tätä kirjoitettaessa 12 maastohiihtomitalia 20 jaetusta. Siis 60 prosenttia.

Öljyrahalla mälläävillä turskanpurijoilla on ylivertaiset resurssit väkisinhiihdon harrastamiseen sekä pienimuotoinen lääketieteellinen etu. Siitä huolimatta 40 prosenttia mitaleista on karannut muiden maiden edustajille. Näin ollen norjalaisten suoritusta Val di Fiemmessä voidaan pitää suorastaan katastrofaalisen heikkona. Mutta toisaalta. Ulkopuolella Norjan, ketä enää kiinnostaa?

Toki on otettava huomioon sekin vaihtoehto, että norjalaiset todellakin ovat syyttömiä minkään valtakunnan vilunkipeliin. Hullun urheilun lääketieteellinen komissio (HULK) on saanut haltuunsa myös sen suuntaisia tietoja, että hiihtäjien heittelehtiville veriarvoille on olemassa täysin luonnollinen selitys.

Paikallisista kalapuikoista on Hulkin tietojen mukaan löydetty pieniä määriä merihevosen lihaa....

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.