Kaikki mulle heti netistä

Piraattipuolue teki sen ensimmäisenä. Rekisteröityi kapeana yhden asian liikkeenä. Keräsi 5 000 nimeä, jätti kesäkuun alussa hakemuksen puoluerekisteriin ja aikoo menestyä vuoden 2011 eduskuntavaaleissa.

Puolue ilmoittaa olevansa poliittinen puolue, joka ajaa erityisesti tekijänoikeus- ja patenttijärjestelmän lieventämistä ja sananvapauden ja yksityisyyden suojan turvaamista.

Se vaatii vahvaa salausta sähköpostiin sananvapauden nimissä, mutta edellyttää samalla, että luovan taiteilijan työn epäkaupallisen kopioinnin ja käytön on oltava vapaata luomishetkestä lähtien.

Suomeksi se tarkoittaa laillista varastamista. Kaikki mulle heti netistä ilmaiseksi. Musiikki ja sanat.

Myös ohjelmisto- ja lääkepatenttijärjestelmät ovat piraattien mielestä pelkkä rasite kehittyvässä markkinataloudessa. Keksijänero kellarissaan on myytti ja lääkepatentit tappavat kehitysmaissa päivittäin, kun tiedemiehet panttaavat löydöksiään sen sijaan, että jakaisivat ne tiedeyhteisön kesken.

KIRJAILIJOIDEN, muusikkojen eikä tiedemiesten pidä piraattien mielestä ansaita lahjoillaan, vaan heidän on tehtävä työnsä ilmaiseksi, jotta jokainen kansalainen pääsee siitä ilmaiseksi nauttimaan. Taiteilijat pukertavat minkä pukertavat silkasta luomisen riemusta, koska kulttuuri on kaikille tarkoitettu niin kuin jouluevankeliumi ja netti on taivas, jonne kaikki pääsevät.

Aaltoja!

Mä haluun ja mulle kuuluu -sukupolvi perustelee vaatimuksiaan myös sillä, että aineettomien hyödykkeiden, esimerkiksi laulujen ja runojen elinaika on häkellyttävän lyhyt, joten kaupallisen kopioinnin ja käytön tekijänoikeussuoja on myös lyhennettävä viiteen tai kymmeneen vuoteen hyödykkeen julkaisusta.

Kuitenkin yksi omakin hyödykkeeni on elänyt jo liki 20 vuotta kirjakaupoissa. En minä sillä ole rikastunut, mutta en ymmärrä, miksi minun pitäisi tehdä ilmaista työtä ja laittaa tekstini nettiin siksi, että joku voisi ensin välittömästi säästää omia rahojaan ja sitten kymmenen vuoden kuluttua vielä hyötyä työstäni.

Eihän kukaan anna autoa tai rakenna taloa ihan silkasta antamisen ilosta, tarjoa ilmaisia aterioita tai vie lomalle ulkomaille.

Kun maailma tukehtuu aineelliseen yltäkylläisyyteen ja turhaan tavaraan, eikö juuri aineettomia hyödykkeitä tuottavia ihmisiä pitäisi pikemminkin kannustaa kuin riistää.

HÄTKÄHDYTTÄVÄÄ on piraattipuolueen nopeasti kasvava suosio myös Ruotsissa, jossa sille ennustetaan jopa kahta paikkaa EU:n parlamenttiin. Yhden asian liikkeisiin on helppo liittyä, ottaa rusinat pullasta ja istua toisten housuilla tuleen.

Entä, jos jonain päivänä eduskunnassa on 200 yhden asian liikettä. Kuka silloin päättää yhteisistä asioista, ottaa vastuun ikävistä, vaikeista ja välttämättömistä päätöksistä. Kuka pitää heikon puolta ja on äänettömän ääni.

Demokratia on enemmän kuin edunvalvontaa. Paljon enemmän.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen erikoistoimittaja ja kirjailija.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.