Kaikki tekevät virheitä

Helsingin Sanomien arvostettu ja palkittu toimittaja Pekka Mykkänen julkaisi parahiksi joulun alla kattavan sitaattikokelman Suomessa sanottua. Mykkäsen valitsemat lausahdukset ovat puhuttelevia, koskettavia ja hauskoja. Ne vievät lukijan kiehtovalle matkalle Suomen historiaan. Sitaatit on myös taustoitettu tarkasti, mikä helpottaa ymmärtämään nasevien sanontojen yhteyttä elettyyn ajankohtaan.

Sitaattien äärellä pääsee myös herkuttelemaan jälkiviisaudella. Sivuilta löytyy runsaasti pieleen menneitä arvioita.

Kukapa olisi uskonut Neuvostoliiton hajoavan - en ainakaan minä. Me täällä lännessä ajattelimme, että muutos toisi mukanaan vapauden tuulet - erreys taas. Tasavallan presidentti Tarja Halonen hehkutti vuonna 2005 idän suuntaan: Suomi ja Venäjä jakavat tällä hetkellä ideologisesti samat päämäärät: demokratian, ihmisoikeudet, hyvän hallinnon ja monta muutakin periaatetta.

Olen pitänyt Jyrki Kataista avarakatseisena poliitikkona. Amerikkalaisen Lehman Brothers-pankin romahdus syksyllä 2008 järkytti koko maailman. Suomalaiset eivät olisi voineet uskoa, että myös Suomi syöksyisi kohta lamaan ja julkinen velka paisuisi 60 prosenttiin BKT:sta. Pääministeri Jyrki Katainen taisteli silloin vielä eturintamassa eikä hikikarpaloita vielä näkynyt miehen otsalla. Hän totesi rauhallisesti: - Nyt ei ole olemassa mitään erityistä Suomeen liittyvää ogelmaa, vaan itseasiassa taloutemme on kärkikunnossa verrattuna muuhun Eurooppaan. Nyt rakenteemme ovat monelta kantilta katsottuna kunnossa.

Virheitä teemme kaikki ja silloin tehdään virhearviointeja, ja selityksetkin ovat joskus säälittäviä. Seli seli. Pääministeri Anneli Jäätteenmäkeä syytettiin valehtelusta vuoden 2003 Irak-jupakassa. Kesäkuussa synkän oloinen pääministeri puolustautui ja totesi:

- Yritän puhua niin totta kuin voin.

Pekka Mykkänen on toiminut Helsingin Sanomien toimitajana Kiinassa ja Yhdysvalloissa. Hänet on palkittu Bonnierin Suurella Journalistipalkinnolla. Pekka aloitti toimittajan tiensä paikallisradion avustajana Äänekoskella 1980-luvun lopussa. Se oli sitä aikaa, kun tämän tarinan kirjoittaja arvioi aika lailla pieleen liike-elämän tuulia. Nuoren lukiolaisen, Pekka Mykkäsen kyvyistä tein ihan oikean arvion.

Kirjoittaja on Sisä-Suomen Lehden avustaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.