Kaikkien aikojen suurin yllätys?

Leicesterin mestaruus nousisi Abebe Bikilan, Franco Nonesin ja muiden hämmästyttävien urheiluihmeiden rinnalle.

Leicester City voi tänään varmistaa Valioliigan mestaruuden. Ja vaikkei varmistaisikaan, on pieni – siis ei edes keskisuuri – East Midlandsin joukkue jo ylivoimainen suosikki Englannin jalkapalloykköseksi. Ja se on täysin käsittämätön temppu.

Leicesterin mestaruus olisi toteutuessaan yksi urheiluhistorian suurimpia yllätyksiä, ellei jopa kaikkein suurin.

Nykyjalkapallossa suurten ja pienten välinen kuilu on kasvanut valtavan suureksi, eikä kuilun toiselta puolelta pitäisi enää pystyä kurkottelemaan mestariksi. Yksittäisiä voittoja suurista pienet voivat aina napsia, mutta ”Kettujen” yllätys on kestänyt kohta koko kauden eli 38 ottelun ajan.

Leicesterin voitto olisi urheilumaailman kahdeksas ihme. Tässä esitellään seitsemän muuta.

Etiopialainen henkivartiokaartin sotilas pääsi Rooman olympiakisoihin 1960 mukaan viime hetkellä varamiehen paikalta.

Entinen paimen oli harjoitellut Ruotsissa asuneen suomalaisen Onni Niskasen opeilla omat juoksukenkänsä kelvottomaan kuntoon, eikä ikuisesta kaupungista löytynyt tuntemattoman juoksijan tassuihin sopivia tossuja.

Siitä Bikila ei hätkähtänyt, vaan paineli paljain jaloin iltahämärässä juostussa kilpailussa ensimmäisenä maaliin Konstantinuksen riemukaaren alle ja samalla maansa ensimmäiseksi olympiavoittajaksi. Neljä vuotta myöhemmin Bikila uusi kultansa Tokiossa. Sillä kertaa Bikila teki sen suosikkina, kengät jalassa ja epävirallisessa ME-ajassa. Bikilan jälkeen ja epäilemättä osin myös hänen innoittamanaan Etiopiasta on tullut kestävyysjuoksun mahtimaa.

Tämä lienee Suomessakin urheiluihmeistä tunnetuin. Lake Placidin 1980 olympialaisten aikaan Neuvostoliitto hallitsi itsevaltiaan ottein jääkiekkoa. Ammattilaiset eivät olleet olympiakiekossa mukana, joten USA:n joukkue koostui tuntemattomista yliopistopelaajista. Opiskelijapojat pelasivat ensin yllättäen mitalisarjaan ja sitten täysin sensaatiomaisesti 4–3-voittoon Neuvostoliitosta. Lopullisesti Yhdysvaltojen kulta ratkesi, kun Suomi kukistui mitalisarjan päätösottelussa.

Jään ihme oli melkoinen tarina. Niin melkoinen, että tarinasta on ehditty tehdä kaksi elokuvaa. Vuoden 1981 tv-elokuvassa valmentaja Herb Brooksia näytteli Karl Malden ja vuoden 2004 leffassa vastaavan roolin esitti Kurt Russell.

Punapäinen 17-vuotias saksalainen lähti vuoden 1985 Wimbledonin tennisturnaukseen sijoittamattomana pelaajana. Becker oli maailmanlistalla 20. ja toki hänet tiedettiin lupaavaksi pelaajaksi, mutta silti kukaan ei osannut ennustaa, mitä kentällä tapahtuisi. Becker poistui Wimbledonista yllätysmestarina, joka menestyksensä myötä mullisti tenniksen. ”Boom Boom” Beckerin myötä erityisesti Wimbledonista tuli vuosikausiksi pääsääntöisesti syöttökoneiden temmellyskenttä.

Jalkapallon emämaa Englanti erosi Fifasta Amsterdamin olympialaisten 1928 jälkeen. Siksi maa ei osallistunut MM-kisoihin 1930-luvulla.

Vuonna 1950 se teki voitonvarmana ensiesiintymisensä MM-tasolla ja etukäteen brittilehdet kirjoittivat, että vain eskimot ja amerikkalaiset eivät osaa pelata jalkapalloa. Heinäkuisena aamuyönä The Timesin kaukokirjoitin nakutti ytimekkään viestin Englanti–USA 0–1. Lehden aamuvuorolainen oli täysin varma, että yksi numero on pudonnut viestistä pois. Näin hän korjasi tulokseksi 10–1. Karmea totuus paljastui kuitenkin nopeasti, häpeällinen tappio oli todella tapahtunut. Englannin ensiesiintyminen päättyi alkulohkoon.

Ennen Grenoblen 1968 talviolympialaisia maastohiihdon olympiamitalit oli jaettu pelkästään pohjoismaalaisten ja neuvostoliittolaisten kesken. Grenoblen talvikisojen 30 kilometrillä Eero Mäntyrannan piti uusia olympiakultansa. Mäntyranta jäi kuitenkin mielimatkallaan pronssille. Pellolaishiihtäjän tappio Norjan Odd Martinsenille ei ollut jättiyllätys, mutta Italian Franco Nonesin olympiakulta oli suomalaiselle hiihtokansalle todellinen pommi.

Oikeastaan Argentiinan kulta Ateenan olympialaisissa 2004 ei ollut jättipaukku, vaan se, että USA ei voittanut. NBA-tähdet olivat tulleet mukaan olympiakoripalloon Barcelonassa 1992, ja lähtökohtaisesti lajin ylivoimaisen valtiaan pitäisi aina marssia mestariksi. Ateenassa LeBron Jamesin, Dwyane Waden, Allen Iversonin ja kumppaneiden turnaus oli todella tuskainen. Joukkue hävisi jo alkusarjassa käsittämättömästi Puerto Ricolle ja Liettualle, eikä joukkue löytänyt mestarivirettä pudotuspeleissäkään. Argentiina kukisti Dream Teamin välierissä ja paineli finaalissa olympiakultaan voittamalla Italian. Yhdysvaltain NBA-sankarit saivat sentään pronssin.

Yksi ihmeistä löytyy myös Suomesta. Holménin EM-kulta maratonilla 2002 ei osannut ennustaa kukaan. Tuolloin suomalaiselle kestävyysjuoksulle naurettiin ääneen, mutta Holmén hiljensi Münchenin sateessa naureskelijat täydellisesti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.