Kaks jannuu, jotka saavat tämän maan pian sekaisin

Kaks jannuu tavallisista perheistä eri puolilta Stadii ja eri piireistä, rakastui hiphopiin kaks tyyppii nuorta ja lyö viisaat päät yhteen ja loppu on historiaa."

Yksi Suomi-hiphopin tunnetuin kaksikko Fintelligens laati yllä olevan riimin Kaks jannuu-biisiinsä.

Kuuntelin Fintelligensin Tän tahtiin-levyä alkuvuodesta ja kyseisestä kappaleesta mieleeni tulivat Kimi Räikkönen ja Heikki Kovalainen. Eivätkä miehet edes olleet siinä vaiheessa sydäntalvea esillä. Jostain syvältä vain kumpusi yhteys kyseiseen biisiin ja näihin miehiin.

Kaks jannuu tavallista perheistä. Kumpikaan tosin ei kotoisin Stadista: toinen siitä laidalta ja toinen maan äärilaidalta. Eri piireistä kyllä, rakastui hiphopin sijaan moottorinvauhtiin, eivätkä ole vielä/tai tule koskaan lyömään viisaita päätään yhteen.

Mutta loppu on historiaa.

Aikamoista onneakin on tarvittu, että tähän pisteeseen on tultu maailman seuratuimmassa autourheiluluokassa, formula ykkösissä. Että kahden maailman ykköstallin ratin takaa löytyy tavallinen nuori suomalaismies.

Taustalla ei ole ollut koskaan suuria omaisuuksia, vaan tavalliset suomalaiset perheet, jotka ovat omistaneet lapsilleen koko elämänsä. Niin perhe-Räikkönen kuin perhe-Kovalainen.

Molemmissa perheissä on lapsen menestyshalun ja intohimon eteen uhrattu perheen kaikki säästöt, kauniit pihamaat ja yhteinen aika.

Me kaikki tiedämme tämän, koska molemmista niin Räikkösestä kuin Kovalaisesta on kerrottu paljon.

On muistutettu, kuinka he ovat pienestä pitäen inhonneet häviötä ja se, kuinka lähellä ura on ollut loppua, kun raha on ollut loppu. Ja kuinka viime hetkellä nämä suomalaislahjakkuudet ovat löytäneet kummisetänsä taustalle.

Molemmissa miehisen tuhkimotarinan tosiainekset.

Tätä loppu on historiaa elämme näiden suomalaismiesten mukana nyt. Formulakautta 2008.

Jos jo vuosi sitten hehkutettiin, että F1 on Suomessa kuumempaa kuin koskaan, niin mitä nyt on edessä.

Toista Suomi-räpäyttäjäryhmää Tulenkantajia lainaten "kylymästä Pohjolasta, apatian kehdosta" löytyvät hallitseva maailmanmestari ja hänen vahvin haastaja.

Toinen ajaa maailman tunnetuimman ja suosituimman tallin hehkuvanpunaisten värien alla. Toinen puolestaan melkein yhtä tunnetun, vähän harmaamman, mutta sitäkin suomalaisemman merkin puolesta.

Pitkästä aikaa formula1-kauden alla omaa oloa kutkuttaa. Sitä oikein jännittää ja odottaa kauden alkua. Uskoo siihen, että näemme mieletöntä suomalaisten kaksinkamppailua voitosta ja muun maailman ihmettelyä, miten tämä voi olla mahdollista. Mahdollista, että lajin parhaat kuskit tulevat jostain pienestä Suomesta, eikä moottorivalmistajien tai tallien kotimaista.

Mieltä kutkuttaa niin paljon, että ensimmäistä kertaa elämässäni harkitsen vakavasti maksullisen kanavapaketin hankkimista.

Kirjoittaja on Savon Sanomien urheilutoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.