Kaksi ministeriä maakunnasta

Pekka Mervola

Jos Jyrki Katainen (kok.) saa hallitustunnustelujen umpikujan puretuksi, maahan syntyy kokoomuksen, SDP:n ja perussuomalaisten yhteishallitus. Vitsinikkarit ovat sen nimenneet punaniskahallitukseksi. Varmasti kauniimpikin nimi vielä löytyy sinipunien ja punamullan tapaan.

Tulevat ministerinimet ovat spekulaatiota, mutta kahden keskisuomalaisen kohdalla ennakoinnilla on vahva pohja.

Olisi yllätys, jos Henna Virkkusesta (kok.) ja Susanna Huovisesta (sd.) ei tule ministereitä.

Virkkunen nousi viime hallituskaudella ministeriksi, kun Sari Sarkomaa jätti opetusministeriyden perhekiireiden takia. Virkkusen asema oli hallituksessa vahva. Hän kuului Kataisen lähipiiriin ja onnistui myös paremmin kuin moni muu ministeri.

Virkkunen on kokoomusnaisten ykkösnimi ja edelleen nuoren polven nouseva poliitikko.

Susanna Huovinen oli liikenne- ja viestintäministeri 2005-2007. Hän on kokenut poliitikko ja sopii hyvin monen ministeriöön.

Huovinen on yhdistelmä kokemusta ja tuoreutta. Siksi hän sopii demarien ministeriketjuun.

KESKI-SUOMESSA odotetaan, että täältä tulee hallitukseen vahvoja ministereitä. Nyt on puolueiden piirien näytön paikka.

Virkkusen ja Huovisen nousua ministeriksi on syytä silata, vaikka päätökset tehdään Helsingissä. Käytännössä puolueen puheenjohtaja valitsee ministerinsä.

Pian selviää, miten sosiaalidemokraatit ja kokoomus ottavat keskisuomalaiset huomioon?

HALLITUSPUOLUEET ovat tulevan vallan ytimessä. Nyt näyttää mahdolliselta, että vaalivoittaja perussuomalaiset pullauttaa itsensä ulos hallituksesta. Vaatimukset Portugalin ja vakausrahaston osalta ovat niin tiukkoja.

Ehkä Timo Soinista (ps.) tulee kuitenkin ministeri. Perussuomalaisten keskisuomalaista kansanedustajista ei kuitenkaan tule.

Kauko Tuupainen, 70, on itse sanonut, että hän ei ministerin tehtävää tavoittele eikä halua. Perustelut ovat ikä ja kielitaito. Tuupainen on muuten asiaosaamisessa ja aktiivisuudessa perussuomalaisten kansanedustajajoukon kärkipäätä.

Kovan julkisuuden ensimmäisenä kansanedustajaviikkonaan kerännyt Teuvo Hakkarainen ei taida kuulua puolueen ministerikandidaatteihin.

Sosiaalidemokraattien Tuula Peltonen voisi kokeneena kansanedustajana nousta vastuutehtäviin. Ministerikutsu olisi nyt iloinen yllätys.

Kokoomuksen Sinuhe Wallinheimo on eduskunnan keltanokka - mutta ei ehkä kauaa. Hän voi olla tulevaisuuden ministeri.

NUOREHKOJA naisia on tulevaan hallitukseen tarjolla paljon. Sosiaalidemokraateissa Jutta Urpilaisen, Heli Paasion ja Susanna Huovisen ikäpolven ministerivaihtoehtoja on monia. Naisilla onkin SDP:ssä kovempitasoinen kisa ministeripaikasta kuin miehillä.

Kokoomuksella taas ministeripaikka on miehissä tiukemmassa. Ainakin Katainen, Alexander Stubb ja Jyri Häkämies ovat itseoikeutettuja ministereitä. Jos paikkoja on 5-6, Henna Virkkusen pitäisi kuulua joukkoon.

pekka.mervola@keskisuomalainen.fi

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.