Kaksi surmanluotia Amerikan presidenttiin

Presidentti George Walker Bush murhataan huomenna, 19. lokakuuta 2007.

Hyvin taitavasti kuvamanipulaatioilla ja leikkauksilla dokumentiksi naamioitu fiktiivinen elokuva Presidentti Bushin salamurha (Death of a President) keskittyy murhan mysteeriin. Filmi esitetään JIM-kanavalla tänään torstaina, murhapäivän aattona klo 21.00.

Olin hetken ymmälläni, ennen kuin katsoin elokuvan. Brittiohjaaja Gabriel Rangen sepitteellinen mutta myös pahuksen pitkälle totuudellinen dokumentti on herättänyt pahennusta, pelkoa ja raivoa Yhdysvalloissa. En ihmettele.

Suurimmat teatteriketjut ovat kieltäytyneet levittämästä sitä. Useat poliitikot ovat tuominneet ja tyrmänneet sen täysin "mauttomana pilana". Filmi on aiheuttanut runsasta keskustelua Yhdysvaltojen ulkopuolellakin, mutta - vastaanotto on ollut myös suotuisampaa, ja elokuva on valloittanut kriitikot ympäri maailmaa.

Arvostustakin on, sillä Presidentti Bushin salamurha voitti 2006 Toronton kansainvälisten elokuvien pääpalkinnon. Näyttelijätyö on uskomattoman taidokasta ja vakuuttavaa. Etenkin Salaisen palvelun turvamiesten, FBI-agenttien sekä Valkoisen talon työntekijöiden haastattelut vahvistavat dokumentaarista tunnelmaa.

Filmi on niin uskottava, että jos en paremmin tietäisi, koko salamurhaa voisi pitää aitona. Myönnän, että elokuva on selkeästi sekä poliittinen että erittäin kriittinen kannanotto nykyiseen Bush-tilanteeseen, joka herättää enemmän kysymyksiä kuin antaa vastauksia.

Presidentti Bush on kutsuttu Chicagoon, jossa hän puhuu taloudesta arvovaltaisille vieraille. Kaikkialla on vihaisia mielenosoittajia yli 10 000. Kaduilla vallitsee kaaos, mutta jostain välistä turva-alueelle pääsee livahtamaan muutama ei-toivottu vieras.

Puheensa jälkeen presidentti haluaa sanoa muutaman sanan ulkona oleville. Kaiken pitäisi olla kunnossa, kunnes yhtäkkiä aseen laukaukset täyttävät ilman...

Niin se käy, kuolema, sanoisi edesmennyt Kurt Vonnegut. Vain kaksi luotia, ja Bushia ei enää ole. Syyllisiä etsitään muslimeista, tietenkin. Syyriaan ja Jemeniin sekä Al-Qaidaan yhteyksissä ollut Jamal Abu Zikri ( Malik Bader) pidätetään. Puolustusasianajaja Dawn Newton ( Patricia Buckley) ei voi tehdä mitään. Todisteet tukevat syyllisyyttä.

Minunkin, George W. Bushin päätösten jyrkkänä vastustajana, on paha olla.