Kaksi tapaa voittaa maailmanmestaruus

Rallin MM-sarjassa on tärkeintä kerätä pisteitä jokaisesta osakilpailusta. Voitot ovat hienoja, mutta ei välttämättömiä.

Mikko Hirvonen on voittanut tänä vuonna kaksi MM-rallia, joista toisen hänelle lahjoitti tallikaveri Jari-Matti Latvala. MM-sarjaa johtava Sebastien Loeb on voittanut viisi MM-rallia, mutta siitä huolimatta hänellä on vain kahdeksan pistettä enemmän kuin Hirvosella.

Hirvonen tunnetaan kuljettajana, joka tuo autonsa maaliin ja hyville pisteille, mutta harvoin taistelee rallin voitosta. Hirvosen oman luonnehdinnan mukaan hän on tänäkin vuonna nitkutellut maaliin ja kerännyt tasaisesti pisteitä. Hirvonen on yltänyt jokaisessa kauden 12 MM-rallissa neljän parhaan joukkoon. Numeroiksi muutettuna se tarkoittaa 200 pistettä.

Loebin kausi on ollut epätasaisempi. Viiden voiton vastapainoksi hän on keskeyttänyt moottorivikaan Ranskan MM-rallissa ja ulosajoon Australiassa. Superrallisäännön ja tallikaverinsa Sebastien Ogierin avun turvin Loeb sai Australiasta yhden pisteen. Myös Ruotsin ralli meni kuudennen sijan takia Loebilta penkin alle. Rallien loppusijoitusten perusteella Loeb on kerännyt 203 pistettä. Bonuspätkiltä Loeb on saalistanut viisi pistettä enemmän kuin Hirvonen.

Tasaista pisteiden keräämistä arvostettiin myös vuonna 2009, kun Hirvonen edellisen kerran taisteli maailmanmestaruudesta Walesin MM-rallissa. Kaksi vuotta sitten Loeb voitti seitsemän rallia, kun Hirvonen oli taitavin neljässä rallissa. Loeb voitti maailmanmestaruuden vain yhden pisteen erolla, koska Hirvonen sijoittui kauden aikana 11 kertaa kolmen parhaan joukkoon.

Jos pisteitä oltaisiin laskettu tänä vuonna samalla kaavalla kuin vuonna 2009, johtaisi Hirvonen MM-sarjaa pistein 84-83.

HAETAANKO RALLIN MM-sarjassa nopeinta vain varminta kuljettajaa? Kysymys nousee esille, jos Hirvonen voittaa kuljettajien maailmanmestaruuden. Sääntöjen mukaan maailmanmestaruuden voittaa kuljettaja, joka on kerännyt kauden aikana eniten pisteitä. Missään ei määritellä tapaa millä tavalla pistepotti pitää kasvattaa. Maailmanmestaruuden voi valloittaa voittamatta ainuttakaan rallia kauden aikana.

Saako Hirvonen niskaansa samanlaisen viitan kuin Keke Rosberg, joka vei formula ykkösten maailmanmestaruuden vuonna 1982 voittamalla kauden aikana vain yhden GP-kisan. Onko yhden voiton mestaruus himmeänpi kuin kahden voiton titteli? Pitääkö mestarin voittaa myös eniten ralleja kauden aikana?

Jos Hirvonen voittaa tänä viikonloppuna maailmanmestaruuden, on se maailmanmestaruus yhtä lailla kuin Loebin 11 voitolla ansaittu MM-kulta vuonna 2008. Eihän pisteen erolla voitettu mestaruuskaan ole kehnompi kuin 19 pisteen erolla viety titteli.

Voittojen määrät Hirvosta tuskin nappaavat, jos mestaruutta päästään juhlimaan sunnuntaina Cardiffissa. Ainoan särön kultamitaliin tuo tallimääräyksillä saadut pisteet. Kuljettajien henkilökohtainen mittelö mestaruudesta on saanut tänä vuonna joukkueurheilun sävyjä, kun Ford ja Citroen ovat tapelleet talleina keskenään myös kuljettajien MM-sarjassa. Hirvonen ja Latvala ovat yhdessä horjuttaneet Loebin valtaistuinta. Loebin ja Ogierin yhteistyö on ollut takkuisempaa.

Fordin tallipeli on tuottanut tulosta, mutta sopuilulla on vaaransa. Formula ykkösten MM-sarjasta hävisi urheilullinen jännitys, kun Ferrari puski Michael Schumacheria mestariksi tallimääräyksillä.

HIRVOSELLA RIITTÄÄ motivaatiota taistella maailmanmestaruudesta riskirajoilla ajamalla, mutta miksi Loeb vaarantaa henkensä kahdeksannen mestaruuden takia. Eikö seitsemän titteliä ole tyydyttänyt ranskalaisen nälkää?

Loeb kertoi keskiviikkona saavansa motivaation siitä, että hän nousisi ainoaksi moottoriurheilijaksi, jolla on kahdeksan maailmanmestaruutta. Loeb unohti 15 maailmanmestaruutta valloittaneen ratamoottoripyöräilijä Giacomo Agostinin, mutta ehkä hän tarkoitti vain seitsemän mestaruutta voittanutta Schumacheria, jolla on 91 GP-voittoa. Loebilla MM-rallien voittoja on 67 ja sopimus Citroenin kanssa kauden 2013 loppuun saakka.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen urheilutoimituksen esimies

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.