Kaksi varoituslippua hulmuaa

Yhdysvaltain osakemarkkinoilla nousu jatkuu, mutta nyt on kaksi varoituslippua nostettu salkoon. Keskeiset indeksit ovat rikkoneet kaikkien aikojen korkeimpia tasalukuja. S&P 500-indeksi lävisti psykologisesti olennaisen 1 800 pisteen tason ja Dow Jones-teollisuusindeksi käväisi ensimmäistä kertaa 16 000 pisteen yläpuolella.

Pörssihuuma on tarttunut amerikkalaisiin piensijoittajiin, sillä heidän suosimiinsa osake- ja indeksirahastoihin on tänä vuonna virrannut noin 450 miljardia dollaria. Se on melkein yhtä paljon kuin neljän edellisen vuoden aikana yhteensä. Se on ensimmäinen varoituslippu.

Olin vakavasti väärässä Twitterin listautumiseen liittyvien negatiivisten mielipiteitteni kanssa. Twitterin osake kiipesi nopeasti yli 40 dollarin, kun listautumishinta oli 26 dollaria. Sekin oli korotettu hinta, sillä alun perin listautumishinnaksi arvioitiin enintään 20 dollaria. Twitterin kuplautuminen on toinen varoituslippu, mikä meitä kokeneita sijoittajia hermostuttaa. Twitteristä tuli omalle kohdalleni vain menetetty mahdollisuus, enkä sen kanssa rahojani menettänyt. Enkä aio menettääkään.

Osakemyönteinen amerikkalainen sijoitusalan lehti Barron’s pohtii tuoreimmassa numerossaan kuplan mahdollisuutta. Lehden mukaan korkealle arvostetut sosiaalisen median yhtiöt ovat nousseet jo liikaa. Barron’sin mukaan esimerkiksi pankit ja suuret energiayhtiöt eivät vielä ole liian kalliita, etenkin kun ottaa matalan korkotason huomioon.

Twitterin listautuminen poiki hauskan ilmiön, kun konkurssitilassa olevan Tweeter-yhtiön osakekurssi pomppasi rajusti. Sen kaupankäyntitunnus on liki sama kuin Twitterin ja eräät sijoittajat erehtyivät pahemman kerran. Elektroniikkaketju Tweeterin osake ponkaisi yhdestä sentistä ylimmillään yli 15 senttiin.

Neste Oilin osake on pomppinut villisti kesän jälkeen. Pari kertaa se on ottanut rajun rykäyksen ylöspäin, kun sen tulostiedot ovat yllättäneet positiivisesti. Vastaavasti se on pudonnut pari kertaa, molemmilla kerroilla samasta syystä. Yhdysvaltain ympäristöviranomainen (EPA) nimittäin ehdottaa, että biomassapohjaisen dieselin velvoite pysyisi ensi vuonna kuluvan vuoden tasolla, mutta uusiutuvien polttoaineiden kokonaisvelvoite laskisi tähän vuoteen verrattuna kahdeksan prosenttia.

Kiintiöt vaikuttavat biodieselin kysyntään ja etenkin myyntihintoihin Yhdysvalloissa. Pohjois-Amerikka imee puolet Neste Oilin uusiutuvasta dieselistä, joten kyse ei ole pikkuasiasta.

Uusiutuvien energiamuotojen kysyntä on paljolti luotu poliittisilla päätöksillä, joten poliitikot voivat markkinat myös tuhota. Nesteellä on poliittisia haasteita myös Euroopassa. Yhtiön kannalta on tärkeää, ovatko sen käyttämät eläinrasvat poliitikkojen mielestä jätettä vai eivät. Jos eivät ole, Neste joutuisi uudistamaan raaka-ainehankintaansa. Se tulisi kalliiksi.

Kirjoittaja toimii sijoittamisen kouluttajana OP-ryhmässä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.