Kankaasta tulee huikea alue

Jyväskylässä on itämässä Pohjois-Euroopan hienoin asuinalue. Se on lähes keskellä kaupunkia. Alueesta voi tulla samalla merkittävä aurinkovoimala ja tietoteknisiltä ominaisuuksiltaan edelläkävijä. Asukkaat pääsevät elämään tulevaisuuden laboratoriossa, jossa kansainväliset yritykset kehittävät palvelujaan ja tiedemaailma tutkii elämää.

Kankaan alueesta voi tulla tällainen edelläkävijä.

Paperikoneiden hiljentyminen kolme vuotta sitten oli surullinen uutinen. Yksi aikakausi oli päättynyt.

Tehdas oli ruokkinut tuhansia perheitä historiansa aikana. Kankaan tehdas oli Suomen ensimmäisiä paperiruukkeja.

Tourujoen kosket kiinnostivat 1800-luvun loppupuoliskolla. Ensin syntyi voimala ja sitten Lohikosken paperiruukki tammikuussa 1874.

Siitä paperiteollisuus kasvoi niin, että lopulta Kankaan tehdas oli käsite Suomessa. Sieltä tuli Linen Bank -leimallinen A4-kokoinen kirjoitus- ja kopiopaperi.

Jyväskylä osti Kankaan tehtaan maat itselleen ja lähti suunnittelemaan uutta asuin- ja työpaikka-aluetta. Maanhankinta on herättänyt keskustelua. Kriitikot sanovat, että rahan sitomisen maahan käy kalliiksi kaupungille.

Visio on hieno. Kankaan projektiryhmä on luonut alueelle huikean tulevaisuudenkuvan. Asumisen ja työpaikkojen limittämisellä kaupunginosasta tulee monipuolinen. Se ei ole pelkkä nukkumisalue vaan vireä kaupunginosa ydinkeskustan vieressä.

Hienointa on alueen teknisen tason nostaminen. Oma valokuituverkko luo tietoteknisen pohjan, jota operaattorit eivät hinnoittelullaan ohjaile. Sähköiset lukitsemisjärjestelmät sekä tietokoneohjattu elämistekniikka tekevät alueesta laboratorion. Ja se voi tuoda suuret tietotekniikkajätit Jyväskylään.

Autot ovat kolmessa parkkitalossa, jolloin pihat eivät täyty parkkipaikoilla. Roskapisteet kootaan muutamaan paikkaan.

Parkkitalot mahdollistavat yhteisautoratkaisut ja sähköautojen käytön. Parkkeja tulee normaalia vähemmän, sillä työntekijät ja asujat tarvitsevat p-ruutuja eri aikoihin. Näin säästetään.

Joka talon katolla on aurinkopaneelit. Alueesta tulee Suomen suurin aurinkovoimala. Tämä edellyttää, että ministeriöistä löytyy rohkeutta tulkita asioita suuren voimayksikön eduksi.

Ensi kesän asuntomessut ovat hieno tapahtuma, mutta vasta Kankaan alue jotain erityistä. Helsingin Kalasatamassa on samanlaisia mutta suppeampia ajatuksia kuin Kankaalla. Oulussa suunnitellaan Hiukkavaaraa ja Tampereella Härmälää.

Kankaan rakentaminen alkaa keväällä 2015 ja toivottavasti se etenee ripeästi. Nopeus ratkaiseekin, tuleeko Kankaasta 3 000:n asukkaan seurattu superalue.

Keskisuomalaiset ovat EU-myönteisempiä kuin ihmiset maakunnissa keskimäärin. 45 prosenttia keskisuomalaisista pitää jäsenyyttä unionissa hyvänä ja 22 prosenttia huonona asiana.

EU-komission Suomen edustuston teettämän mielipidetutkimuksen mukaan odotamme EU:lta erityisesti maaseudun elinvoimaisuuden kehittämistä (61%). Myös liikenneyhteyksiin halutaan EU:n tukea (41%).

Näinhän se on. Toivottavasti EU:lta myös oikeasti tulee rahaa ja tukea näihin maakuntamme asioihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.