Kankkunen ja ajan lyhyt historia

Tervetuloa sadannenviidennenkymmenennen Hullun urheilun pariin! Kyllä, niin monta palstaa on pitäjän näppäimistöltä jo lähtenyt. Siinä on mennyt haaskuuseen melkoinen määrä arvokasta sanomalehtipaperia.

Mutta asiaan. Sinnikkäästä flunssasta viime päivinä kärsinyt palstanpitäjä on kärsiessään pyöritellyt mielessään rallilegenda Juha Kankkusen taannoista tokaisua. Tuoreimman elämänkertakirjansa julkistamistilaisuudessa Kankkunen nimittäin murjaisi "nykypäivän viisikymppisen olevan entisajan kolmekymppinen".

Kankkunen saavuttaa puolen vuosisadan rajapyykin ensi vuonna. Palstanpitäjä puolestaan pääsi tänä vuonna kolmenkymmenen vuoden korkeaan ikään.

Siitä huolimatta hän on tuntenut itsensä viime päivinä nimenomaan entisajan kolmekymppiseksi. Veikkohuovismaisesti voisi todeta, että henki ei kulje kuin yhdestä reiästä ja sekin tuhisee.

Mutta takaisin teemaan. Nykypäivän viisikymppinen on entisajan kolmekymppinen. Mitä tästä pitäisi ajatella? Sitäkö, että entisaikaan sitä olisi jo tässä iässä ehtoopuolen kaveri? Vai pitäisikö riemuita siitä, että sinne ehtoopuolelle on matkaa vielä ainakin 20 vuotta?

Jalkapalloa. Palstanpitäjä on tunnettu ahdasmielisestä suhtautumisestaan eteläeurooppalaisia neitijalkapalloilijoita kohtaan. Holtiton hiusvahan käyttö ja muu keekoilu sekä dramaattiset heittäytymiset taklaustilanteissa saavat hänet näkemään punaista.

Samaan kastiin kuuluu myös hansikkaiden käyttö vähänkään viileämmän kelin sattuessa. Tästähän muun muassa italialainen Gianfranco Zola sai alvariinsa kuulla pelatessaan takavuosina Englannissa.

Ranskalaisia jalkapalloilijoita, Zidanea erityisesti, palstanpitäjä on kuitenkin aina arvostanut. Mutta nyt vedettiin alta tämäkin matto. Tiistain mestareiden liigan ottelussa ranskalainen Jeremy Menez verhoutui Rooman koleassa illassa käsineiden lisäksi jonkinlaiseen kaulaliinaan.

Illalla oli epäilemättä hivenen viileämpää, mutta päivällä Roomassa mitattiin 13 astetta.

Eihän jalkapallokentällä, herranjumala, pidetä kaulaliinaa!

No mutta, Jeremy-pojun palkan maksaakin AS Roma. Italiassa jalkapalloileva ei voi näköjään välttyä kaikenmaailman pellevaikutuksilta.

Tai ehkä Jeremyä ihan oikeasti paleli?

Palelusta köpöttelemme aasinsiltaa näppärästi lumitöihin. Nimittäin Colorado Avalanchen seuraikoni Joe Sakic mursi kolme sormea kotipihan lumitöissä ja joutuu kolmeksi kuukaudeksi sivuun NHL-peleistä.

39-vuotiaan Sakicin loukkaantuminen vain vahvistaa palstanpitäjän filosofiaa siitä, että iltaruskoa kohti ratsastavien kiekkotähtien pitäisi pelata uransa viimeiset vuodet Floridan, Teksasin, Arizonan tai Kalifornian auringon alla.

Mutta Sakicpa onkin seurauskollista sorttia. Ura alkoi Quebec Nordiquesissa 20 vuotta sitten. Organisaatio muutti Denveriin 13 vuotta sitten ja Sakic tuli kuorman mukana.

Kyynikko tosin voisi kuvitella, että 20 vuotta NHL:aa tahkonneella legendalla olisi varaa teettää lumityönsä muilla. Pysyisivät "nakitkin" ehjinä.

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Keskisuomalaisen avustaja. Palstalla ihmetellään urheilumaailman omituisuuksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.