Kansa kaipaa haamuja

Ensin paluun tekivät vampyyrit; viime vuodet olemme eläneet zombien valtakautta. Mittani eläviä kuolleita alkaa olla täynnä ja kaipaan jotain uutta, silti vanhaa. Joten toivon, että kummitukset palaavat muotiin.

Kummitusten viihteelliset ja dramaattiset mahdollisuudet ovat ilmiselviä. Perussääntöjä kummituksilla on paljon vähemmän kuin vampyyrien ja zombien suhteen. Toki myönnän, että juuri selkeät säännöt ovat tärkeä syy vampyyreiden ja zombien suosioon. Näin vain sääntöjen rikkominen pitää selittää viihteen kuluttajille erikseen.

Toisin kuin pökkelömäiset idioottizombit, haamut voivat kiinnostaa jo itsessään. Aaveille voidaan antaa yhtä paljon persoonallisuutta kuin ihmishahmoille. Looginen tyylilaji kummituksille on tietenkin kauhu, mutta mikään ei estävä vaikkapa kummituksen ja ihmisen välistä rakkaustarinaa. Zombeja on vaikea kuvitella koko perheen komediaan, kummituksilla sekin onnistuu.

Kummitukset ovat nykymaailmassa hukattu mahdollisuus, vajaakäytössä oleva viihteen luonnonvara, joka odottaa poimijaansa. Haluan nähdä ”kummitustalotarinan”, joka sijoittuu avaruusalukseen. Rikossarjan, jossa murhia selvittävään tiimiin kuuluu myös kummitus. Koko perheen sarjan, jossa kummitus toimii lastenhoitajana. Rikosjännärin, jossa sarjamurhaaja on kiusaajilleen kostava kummitus. Sekä mustan komedian maanisdepressiivisestä kyynisestä kummituksesta.

Kuvateksti: Zombieland kuuluu zombiviihteen aateliin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.