Kansa kaipaa uusia tähtiä

Viisi vuotta sitten Suomi-Ruotsi-ottelun pääsyliput olisivat loppuneet hetkessä.

Nyt stadionilla oli tilaa vaikka kuinka paljon. Toki keli ei ollut suopein mahdollinen kannattajille, mutta kyllä väen vähyyteen löytyy muitakin syitä kuin tuuli ja sade.

Sekään ei käy selitykseksi, että samaan aikaan jalkapallon EM-karsintaottelun kanssa Helsingissä pelattiin NHL-matsi Buffalon ja Anaheimin kesken.

Maajoukkue elää urheilullisesti murrosvaiheessa ja sama on tilanne myös yleisön suhteen. Huuhkajissa ei ole tällä hetkellä Jari Litmasen ja Sami Hyypiän kaltaisia tähtiä, jotka pelkästään omilla olemuksillaan vetivät kansan kentän reunalle.

Nykyinen joukkue on lupaava, mutta yleisön suosikiksi nouseminen vaatii kovia näyttöjä. Joko kovissa eurooppalaisissa seurajoukkueissa tai maajoukkueessa.

Epäilemättä niitä vahvoja näyttöjä on luvassa. Jossain vaiheessa.

Ja siinä vaiheessa, kun gloriaa alkaa tulla, kansakin kiinnostuu taas laajemmin Huuhkajista. Fanikulttuuri Suomessa on muuttunut ja vahvistunut viime vuosina, mutta olemme kuitenkin yhä suurelta osin menestyskannattajia.

SUOMEN MAAJOUKKUEEN nykyiselle päävalmentajalle Mixu Paatelaiselle on annettava iso kiitos jo nyt. Hän on luomassa selkeästi rohkeaa pallolliseen pelaamiseen perustuvaa pelitapaa Huuhkajille.

Rohkeus palkitaan varmasti usein tulevaisuudessa, vaikka Suomi ei kuulukaan maailman mittakaavassa taitavimmasta päästä oleviin joukkueisiin.

Hyvä pelitapa ja joukkueen hioutuminen voivat kantaa pitkällekin. Se on nähty niin Ruotsissa kuin Norjassakin.

Suomen kohdalla palasten loksahtaminen rajun murroksen jälkeen on päässyt hyvään vauhtiin. Se nähtiin Ruotsiakin vastaan.

Läntinen naapuri oli ajoittain täysin helisemässä Suomen syöttöpelin toimiessa mallikkaasti.

Valmista Suomen peli ei kuitenkaan ole. Ja selvästi muutamalle pelipaikalle on vielä löydettävä paremmin kansainvälisessä vauhdissa pärjääviä pelaajia. Etenkin laitapakkien tontit kaipaavat vahvistusta. Ja jostain pitäisi kaivaa sellainen maalitykki, joka tekee huipputehoilla osumia paikoistaan.

Ruotsikin olisi kaatunut perjantaina, jos Huuhkajista olisi pöyhiytynyt kunnon maalinsylkijä.

Kirjoittaja on Savon Sanomien urheilutoimittaja.