Kansa päättää, mikä nimi kelpaa

Jyväskylässä on tapana muuttaa hyviä nimiä toisiksi.

Tuorein tapaus on tältä viikolta.

Kuokkalan kehäväylän kahden kilometrin mittaiselle uudisosalle annetaan nimeksi Tikanväylä kaupungin nimistötyöryhmän esityksen mukaisesti. Kehäväylä valmistuu marraskuun loppuun mennessä.

Kokonaan toinen juttu on, tuleeko Tikanväylä käyttöön puhekielessä vai ei. Aina annettu virallinen nimi ei ole pysynyt.

Nytkin uudesta komeasta tienpätkästä voi tulla Tikan kiitotie 60 kilometrin nopeusrajoituksesta huolimatta. Kuokkalan kehäväylästä puhuttaneen vielä pitkään.

Humisevalla harjulla on tästä kirjoitettu aiemminkin, mutta tässä pientä kertausta hylätyistä nimistä.

Kävelykatua ei kukaan sano Aallontieksi, vaikka se sellaiseksi ehdittiin nimetä 1990-luvun puolivälissä nimikilpailun perusteella. Jyväsjärven betonirantaakaan Rantaväylän vieressä ei kutsuta Promenadiksi, vaikka sille annettiin uusnimi 1990-luvulla. Tosin rannan epävirallista nimeäkin, 1980-luvun lopulla muuriin ilmestynyttä Ceausescu Beachia, harva tuntuu muistavan.

Joitakin onnistumisia toki on. Jyväskylän messu- ja kongressikeskuksen nimeäminen Jyväskylän Paviljongiksi toi Paviljongin kansan suuhun.

Tosin alussa nimi oli vääräoppisesti Jyväskylä Paviljonki, mutta ännä saatiin nimeen myöhemmin.

Takavuosina Jyväskylässä pohdittiin Lutakon alueen nimen muuttamista, sillä perinteikäs nimi särähti pahasti joidenkin korvissa. Monissa yhteyksissä nimeä yritettiin pehmentää puhumalla Lutakonniemestä, kun muuta ei keksitty.

Ajatus Lutakon uudelleen nimeämisestä on unohtunut. Niinpä Lutakko on ja pysyy Lutakkona. Sitä paitsi alueen imago on kohentunut sitä vauhtia, että Lutakosta tulevat mieleen lähinnä kalliit asunnot.

Harjun stadion ehti olla JJK:n peleissä Harjun ely-stadion, mutta kukaan ei tainnut nimeä tosissaan käyttää. JJK järjesti keväällä 2012 yrityksille ja yksityishenkilöille uuden nimen keksimiseksi arvonnan, johon oli mahdollisuus osallistua ostamalla 200 euroa maksavan näkyvyyspaketti. Ehdotuksia JJK:n kotikentän uudeksi nimeksi tuli vajaat sata. Voittaja valittiin arvalla.

Toivon todella, että JJK pelaa ensi kaudella Harjun stadionilla eikä millään keinotekoisesti nimetyllä areenalla.

Jyväskylän jäähallin nimeäminen Synergia-areenaksi on onnistunut vähän paremmin, sillä nimeä sentään joskus käytetään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.