Kansa torjuu, oppositiosta voi tulla sote-tukea

Kolmen merkittävän sote-kriitikon takin kääntyminen sai hallituksen huokaisemaan helpotuksesta, sillä samalla opposition arvostelulta putosi pohja pois. Oppositio on perustanut sote- ja maakuntakritiikkinsä pitkälti näiden arvostelijoiden näkemyksiin.

Yksi näkyvimmistä sote-kriitikoista, professori Heikki Hiilamo, asettui puolustamaan hallituksen esitystä, koska lakiesitykseen on tehty muutoksia. Hän perusteli ulostuloaan sillä, että julkisesta keskustelusta syntyi kuva, että koko esitys halutaan kaataa. Uudistuksen kriitikoilla ei ole kuitenkaan esittää toimeenpanokelpoista vaihtoehtoa vuosia valmistellun lakipaketin tilalle.

Nyt hallituksen riesaksi on tullut kansa. Uutissuomalaisen teettämän selvityksen mukaan lähes kolme viidestä suomalaisesta haluaisi keskeyttää sote-uudistuksen valmistelun. Sote-uudistuksen valmisteluvastuussa oleva perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) piti tulosta huolestuttavana. Hänen mukaansa se kertoo, ettei kansalaisille ole muodostunut tarkkaa kuvaa uudistuksesta.

Tässä Saarikko on oikeassa, mutta hänen on turha ripotella tuhkaa päälleen. Kansalaisten on vaikea hahmottaa uudistusta, koska oppositio vaatii harva se päivä hallituksen markkinamallin keskeyttämistä.

Hallituksen ylimmäksi riesaksi on noussut Helsingin ylipormestari Jan Vapaavuori (kok.) joukkoineen, jonka moukarointia media toistaa. Kansanedustaja Elina Lepomäen (kok.) irtiotto yhdisti hallitusta, mutta kansalaisissa Lepomäen ulostulo lisäsi epävarmuutta.

Sote- ja maakuntauudistus on historiallisen suuri uudistus, joten ei ole mikään ihme, ettei se avaudu kansalaisille. Poliitikot ovat toistaneet vuodesta toiseen, etteivät ihmiset pääse lääkäriin. Nyt hallitus on tekemässä uudistusta, jossa on kaikkien toivomat leveät hartiat, joiden pitäisi taata nopeampi hoitoon pääsy. Mutta tämäkään ei kelpaa.

Uudistuksen edetessä kokoomuksen ja keskustan osat ovat vaihtuneet. Kokoomus kehuu maakuntamallia, koska se purkaa hallintohimmeleitä. Sote-toimijoiden määrä tippuu 200:sta kahdeksaantoista. Keskusta puolestaan hehkuttaa valinnanvapautta, mikä on väline toimeenpanna uudistusta.

Hallituksen enemmistö on niukka, joten se ei kestä rintamakarkureita. Toisaalta hallitus voi saada apujoukkoja oppositiosta. Valtava lakipaketti sisältää ehdotuksia, jotka kelpaavat osalle oppositiota.

Sote-uudistus on nyt lähempänä kuin koskaan. Vaatii suurta rohkeutta painaa ei-nappia ja selittää kansalle, kuinka homma aloitetaan taas alusta. THL:n tuore sote-arvio oli varsin myönteinen ja sisälsi pari tärkeää huomiota. Lakipakettia on syytä korjata eduskuntakäsittelyssä ja pakettiin jääviä puutteita voidaan korjata seuraavalla hallituskaudella.

Kirjoittaja on Uutissuomalaisen politiikan toimittaja

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .