Kansa vapautuu avioliiton kahleista

Tilastokeskus julkaisi eilen tietoja, jotka saisivat Al Bundyn iloiseksi. Suomalaisten avioliittojen määrä on laskussa. Pulmuset-komediasarjan antisankari Al rinnastaa naimisissa olon pitkäksi kärsimykseksi, josta vapautuu vasta kuoleman koittaessa. ”Avioliitto on kuin ottaisi vakuutuksen, sitä maksaa ja maksaa, mutta ei saa ikinä mitään takaisin”, hän kerran loihe lausumaan.

Oli elo komediaa tai ei, moni jää silti sinnittelemään naikkuihin Al Bundyn tavoin, mutta neljä kymmenestä on toista mieltä. Avioerojen määrä on ollut asettuneena 13 000 ja 14 000 väliin jo 20 vuotta. Hääkakun mussuttajia on sen sijaan huomattavasti vaihtelevammin. Läpi 2000-luvun herraksi ja rouvaksi hinkuvia on ollut lähes 30 000, paitsi viime vuonna ja vuosituhannen kolmena ensimmäisenä vuotena.

Voisi äkkiseltään kuvitella, että avioliiton pyhään instituutioon astumiseen on vaikuttanut niinkin tärkeä seikka kuin vekkuli kalenteripäivämäärä, mutta tätä hypoteesia tilastot eivät täysin tue. Kesä on edelleen ylivoimaisesti suosituin ajanjakso pitää ne hääbileet kyläseurantalolla.

Tästä huolimatta myös kalenterikikkailu näkyy tilastoissa: vuonna 2012 joulukuussa mentiin edellisvuotta selkeästi enemmän naikkuihin, 2011 pomppua oli marraskuussa ja niin edelleen. Kuinka romanttista.

Kiintoisaa on myös se, että homoseksuaalit kestävät toisiaan lähes yhtä huonosti kuin avioliiton pyhyydestä mouhoavat heterot. Viime vuosina rekisteröityneiden parisuhteiden erot ovat lisääntyneet dramaattisesti. Tämä tosin selittynee sillä, että homoilla on ollut mahdollisuus purnata laillisesta puolisostaan vasta vuodesta 2002. Sinnikkäimmissäkin pielessä olevissa suhteissa alkaa tulla siis mitta täyteen ja toisaalta, rekisteröityneiden määrä kasvaa koko ajan.

Silti, homoilla on vielä kosolti kirittävää heteroihin verrattuna, mitä tulee elinikäisen aviollisen sitoumuksen pilkkanaan pitämiseen. Viime vuoden perusteella noin 27 prosenttia rekisteröityneistä parisuhteista päättyy eroon, kun heterot pistävät kattiloita jakoon reippaalla 39 prosentin todennäköisyydellä.

Humaltuneinkin nokkospuskassa alasti makaava juhannushäiden vieras tajuaa, että papin aamen tai rauhantuomarin peukutus ei takaa parisuhteen auvoa. Chicagon yliopistossa tutkittiin taannoin sitä, että miten puolisoiden persoonallisuudet vaikuttavat siihen, kuinka kauan puolisoa jaksaa katsella.

Tutkimus vahvisti sen, mitä jokainen suhteita ja elämää kokeillut osaa itsekin päätellä: miehen persoonallisuus ratkaisee. Selkeämmin sanottuna, suhde kestää, jos nainen jaksaa miestään, miehille taas tuntuu kelpaavan haastavampikin tapaus.

Miehet ovat parempia sivuuttamaan pottuilua ja kritiikkiä. Naiset taas peilaavat tunteita herkemmällä sensorilla: positiivisia viboja lähettävä mies saa naisensa voimaan paremmin.

Miten tämä dynamiikkaa toimii homopareilla, on ehdottomasti oman tutkimuksensa väärti, joskin mieleen laukkaa komediallisia välähdyksiä toisilleen iloisesti kettuilevasta miesparista sekä emotionaalista pingistä pelaavasta naiskaksikosta.

Uutta tv-sarjaa odotellessa, toivotan onnea kaikille naimisiin menneille, eronneille sekä kumpaakin edellistä menestyksekkäästi vielä vältelleille.

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Keskisuomalaisen avustaja.