Kappas, ihminen muuttuu

”Tältä hän näyttää nykyään.” Tuttu otsikko, johon on helppo törmätä. En tiedä kuka ”formaatin” alunperin keksi, mutta en myöntäisi siitä tiedonjulkistamispalkintoa.

Jos aiheena on lapsena tai teininä tunnetuksi tullut julkkis, yleensä näyttelijä, jutun pointti on, että ihminen on kasvanut aikuiseksi. Niinhän meille tuppaa käymään, itse kullekin. Ihminen näyttää kovin erilaiselta 12- ja 25-vuotiaana. Ei pitäisi olla uutinen.

Jos aiheena on aikuinen näyttelijä, jutun pointti on, että näyttelijä on vanhentunut. Ei varsinaisesti mikään mahtava yllätys tämäkään. Toki Leonardo DiCaprio näytti samalta 20 vuotta, mutta hän onkin säännön harvoja poikkeuksia.

Usein ”tältä hän näyttää nykyään” -jutuissa ei ole pointtia edes tämän vertaa. Sitäkin jaksetaan ihmetellä, että ihminen näyttää erilaiselta, koska hän on laittanut hiuksensa eri tavalla. Tai sitten vanhan ja uuden ero on lähinnä kuvakulmassa. Jokaiselle saadaan kaksoisleuka sopivalla kuvakulmalla ja asennolla.

Tiesittekö että Vesa-Matti Loiri näyttää ihan erilaiselta Pojat-elokuvassa (1962) ja Loirinuotiolla-sarjassa (2015)? Tämän tiedonjyväsen informaatioarvo on yhtä suuri kuin kiinnostavuusarvokin, eli olematon.

Erityisesti hämmästellään näyttelijänaisten vanhentumista. Se ei ole vain typerää, vaan myös loukkaavaa, pinnallista ja sovinistista. Naisilla on ulkonäköpaineita ihan tarpeeksi muutenkin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.